söndag 19 oktober 2008

M fram även i Sifo

Dagens Sifo som publiceras i bland annat SvD bekräftar den bild som gavs i gårdagens mätning i DN. Moderaterna går kraftigt framåt. Enligt Sifos Toivo Sjörèn ökade dessutom moderaterna mest i slutet av mätperioden. Vi kan således se fram emot ännu bättre siffror. De båda mätningarna är ovanligt samstämmiga. Moderaterna har 24,6 (+3,4) procent, socialdemokraterna 42,5 procent och det skiljer nu bara drygt 12 procent mellan blocken.

Jag brukar hänvisa till 1979 års val för att gjuta mod i dem som känner en viss pessimism över opinionsläget. Det ansågs länge helt kört för borgerligheten inför valet 1979, socialdemokraterna och vpk hade ett stort försprång. Men väljarna ansåg till sist att de borgerliga borde få en chans till. Vi befann oss då som nu i en tung lågkojunktur. Valnatten slutade i anti-klimax, då ingen kunde utses till vinnare. Först efter utlandsrösternas ankomst till Sverige kunde borgerigheten utses till valets segrare.

I svåra tider lutar sig väljarna mot dem som har mest kompetens när det gäller ekonomi och jobb. Det råder ingen tvekan om att Alliansen i detta avseende har ett försprång.

Inga kommentarer: