onsdag 22 oktober 2008

Fascinerande s-interiörer

Under närmare två veckor har förre finansministern Pär Nuder marknadsfört sin bok om livet i det socialdemokratiska partiet. Det senaste dygnet har nyhetsflödet ökat och när bokhandlarna öppnar om en stund kan den intresserade köpa ett eget exemplar. I gårkväll intervjuades Pär Nuder i teveprogrammet Rakt på med K-G Bergström och nu på morgonen han medverkat i snart sagt alla former av nyhetssändningar. I mitt tycke ett mycket skickligt kommunicerat boksläpp.

Boken innebär att den politiska historien delvis måste skrivas om. Inte ens mot sin närmsta medarbetare under mer än 10 år var Göran Persson lojal. Även Pär Nuder blev utfryst. Stämningen i regeringen under de två avslutande åren före valet 2006 var uppenbarligen inte särskilt kamratlig. De långa knivarna slipades. Enligt Pär Nuder var Göran Persson mer eller mindre ointresserad av sitt uppdrag. Detta förklarar ju varför han under de avslutande debatterna i den senaste valrörelsen var märkligt oengagerad. I tankarna satt Göran Person redan på traktorn och körde runt på ägorna runt den nyuppförda herrgårdsbyggnaden.

En av de i förhand släppa nyheterna handlar om hur Pär Nuder av Mona Sahlin dagarna före jul blev erbjuden att bli partisekreterare eller utrikespolitisk talesman. Pär Nuder vägrade dock frivilligt att avgå från sin position som ekonomiskpolitisk talesman. Pär Nuders politiska storasyster, så beskriver han Mona Sahlin, lät då sin närmaste medarbetare Stefan Stern droppa nyheten att Nuder tvingas lämna sin roll som talesman.

I olika intervjuer är Pär Nuder försiktig i sin kritik mot Mona Sahlin, han vill väl inte stänga alla dörrar för en comeback, och han skyller avpolletteringen på partiledarens omdömeslösa medarbetare. Jag menar att detta är ett ohållbart resonemang. Att Stefan Stern skulle ringa runt till de ledande tidningarnas redaktioner och meddela att Pär Nuder är slut som talesman utan Mona Sahlins medgivande är inte trovärdigt. I själva verket ringde han på Monas Sahlins order, allt annat är otänkbart.

En lustighet som säger mycket om Pär Nuders självbild är när han av Nyhetsmorgons programledare får frågan om han är beskedlig i kritiken mot Mona Sahlin för att han siktar på en återkomst i den politiska eliten inom socialdemokraterna, att lämna Bosse Ringholm ensam på riksdagens gybbhylla. Han svarar då att det är en tradition att socialdemokratiska partiledare sitter i 10 år eller längre så det är inte aktuellt för hans del för när stolen blir ledig nästa gång. Programledaren säger då att han inte åsyftade partiledarposten utan om Pär Nuder skulle vara intresserad av en ministerpost …

Inga kommentarer: