fredag 9 januari 2009

Debatt om skatteutjämningen

Jag och sju moderata kommunalrådskollegor har författat ett debattinlägg om skatteutjämningen och grundlagsutredningen på debattsidan Newsmill. Grundlagsutredningen förslår i enighet att skatteutjämningen ska grundlagsfästas. Detta är enligt socialdemokraterna den viktigaste framgången i grundlagsutredningen.

Enligt vår mening betyder detta att vår kritik under årens lopp om att skatteutjämningen strider mot grundlagen bekräftas. Exempelvis har Täby har sedan skatteutjämningen infördes på allvar 1996 betalat 4,8 miljarder kronor till andra kommuner i strid mot grundlagen. I juni 2009 passerar vi i Täby 5-miljardersstrecket ...

Det är naturligtvis orimligt att Sveriges riksdag i strid mot grundlagen tar beslut som tvingas vissa kommuner till massiva skattehöjningar. Täbyborna betalar idag i storleksordningen fyra kronor på varje intjänad hundralapp i skatteutjämning. Om inte skatteutjämningen olagligen införts skulle vår skattesats ligga på cirka 26 kronor istället för dagens 29,73.

Alla inser att de måste ske en utjämning mellan kommunerna, men det är enligt min och vår mening statens ansvar. I verkligheten betalar också staten det mesta av utjämningen. Staten står för 44,7 av de 47,5 miljarder som utjämningen kostar. De nettobetalande kommunerna står således för endast 2,8 miljarder. När alla partier utom moderaterna ställde sig bakom skatteutjämningen fanns det dock en stark ideologisk prägel på förslaget. Det handlade om att klämma åt ett antal moderatstyrda kommuner i Stockholmsregionen och några i Malmöregionen.

onsdag 7 januari 2009

Jobbskattevadraget engagerar

Superbloggaren Dick Erixon var för några dagar sedan ofin nog att kritisera socialdemokraternas lögnaktiga argumentation kring jobbskatteavdraget vilket skapat en hätsk debatt i bloggvärlden. Nu har Dick hittat en ny hemsida, jobbskatteavdrag.se, där var och en enkelt kan räkna ut vad jobbskatteavdraget inneburit för hushållskassan. Gör det, sidan är mycket pedagogisk!

tisdag 6 januari 2009

Oroande kritik mot Israel

Jag är djupt oroad över hur striderna på Gazaremsan och södra Israel framställs. Allt görs nu för att skuldbelägga Israels motoffensiv i Gaza. Bilder på skadade civila publiceras och kritiska kommentarer mot Israel inifrån Gaza finns i överflöd. Under flera år har terrororganisationen Hamas varje dygn skickat in 80 missiler mot mål i Israel. Jag har inte sett några bilder på offren eller den materiella förstörelsen från dessa attacker. När Israel till slut tröttnar och går till motattack för att skydda sina egna medborgare är det staten Israel som är skurken, inte terroristerna.

Det heter nu att striderna måste stoppas och fredförhandlingar inledas. Det låter ju bra, men hur ska Israel förhandla med en terrororganisation som har inskrivet i sitt program att motparten ska utplånas? Varför inte inleda med att förhandla med Hamas om att stoppa raketattackerna på Israel? Om raketerna från Hamas upphör har Israel inget intresse av att gå till motattack. FN och andra intresserade av situationen i mellanöstern har säkert försökt men lyckats stoppa dessa systematiska raketattacker och orsaken är given; Hamas existens bygger på att skicka raketer mot Israel.

Alla krig är fruktansvärda för de civila som drabbas, särskilt kvinnor och barn. Så är det givetvis även i Gaza. Men grundproblemet i konflikten stavas Hamas och det är där FN på något sätt måste starta fredprocessen.

Skidåkning i Vemdalen

Vi är hemma igen efter en veckas utförsåkning i Vemdalen. Att vara gäst i Vemdalen över nyår är en prövning. På något sätt har utbyggnaden av fler övernattningsmöjligeter inte fått nödvändiga konsekvenser i mer omfattande av service. Överallt var servicefunktionerna underdimensionerade. Köpa korv på Sibylla till ett hungrigt barn tog minst en halvtimme och försöka köpa en macka i baren på hotellets bistro tog minst lika lång tid. Kön på ICA Nära började mer eller mindre vid ingången. Visserligen är det orimligt att bygga service som inte har bäring under hela året men samtidigt är det ju fullskockat under minst fyra vintermånader och det är då som pengarna ska in. Jag tror inte att ägarna till anläggning och service tjänar på att gästerna ta med sig bilen full med mat och sedan står och brassar mat under vistelsen.

Nu är emellertid skidåkningen bra i Vemdalen och väl värd en resa. Även Hildings krog är ett måste vid besök på orten.