torsdag 26 mars 2009

Första spadtaget för 52 hyresrätter

Idag tog jag och verkställande direktören för JM, Johan Skoglund, första spadtaget för de 52 hyreslägenheter som bolaget ska uppföra i Hägernäs strandsområdet. Sammanlagt omfattar projektet fyra olika fastigheter. Efter högtidliga tal fick jag och Johan Skoglund ta första spadtaget med hjälp av en stor grävmaskin. Det var en helt ny upplevelse för mig att med två spakar hantera en så stor maskin. Det var enklare än vad jag väntat mig.

Lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning om ungefär ett år och samtliga kommer att förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling.

De fyra hyresfastigheterna ingår i det projekt som JM drivit i närmare 10 år i Hägernäs strand och när den sista etappen är färdigställd, utöver hyresfastigheterna, kommer området att omfatta cirka 800 lägenheter.


Här står jag och Johan Skoglund beredda att hålla tal.


Johan skoglund är på väg in i grävmaskinen och jag är på väg därifrån efter mitt grävtag.

tisdag 24 mars 2009

Wanja Lundby-Wedin på hal is

Jag tror att roten till Wanja Lundby-Wedins problem sitter i det faktum att LO dribblar med ledningens ersättningsnivåer. Eftersom det för LO:s medlemmar sticker i ögonen om den högsta ledningen skulle få hög lön av facket får Wanja Lundby-Wedin och den övriga ledningen en relativt låg vanlig lön. Wanja Lundby-Wedin som är löneledande inom LO får en lön på strax under 60 000 kr i månaden. Men för att få upp den sammalagda ersättningen till en nivå som bättre parerar övriga ledningars nivåer sitter alla ledande personer i LO-ledningen i diverse styrelser. Plötsligt är den sammalagda ersättningen inte 60 000 kr i månaden utan 100 000 kronor. Men när lönefrågor kommer på tapeten kan LO säga att lönen är blygsamma 59 477 kronor för Wanja Lundby-Wedins vidkommande.

Nu visar det sig att denna strategi inte håller eftersom ett flertal medlemmar i LO-ledningen deltagit i beslut som innebär vidlyftiga pensionsavtal för dem det berör. Därmed synliggörs den del av Wanja Lundby-Wedins ersättning som LO vill prata tyst om. Ännu värre blir det ju när LO-ledningen, enligt egen utsago inte har förstått vilka beslut de tagit. Om detta stämmer är de inte kompetenta att sitta i styrelser.

Det skulle nog vara bättre om LO-ledningen ägnat sig åt att företräda sina medlemmar och fått en lön som motsvarar vad andra aktörer på arbetsmarknaden ger sina ledningsgrupper. Istället har hyckleriet istället fått breda ut sig och nu blir priset högt för socialdemokraterna och LO.

Läs mer i AB, Resumé, SvD, Expressen, DN

PC City lägger ned i Arninge

Datoråterförsäljaren PC City lägger ned sin verksamhet i Sverige. Det innebär att butiken i Arninge inom kort försvinner från Arninge. Enligt uppgifter från ägaren har företaget inte uppnått lönsamhet i de sverigebaserade butikerna. Detta är självfallet ett tråkigt besked men vi får hoppas att butiksytan i Arninge snart får en ny hyresgäst.