måndag 9 augusti 2010

Valrörelsen är igång

Att valrörelsen är igång märks inte minst genom det faktum att utspelen i riksmedia står som spön i backen. Efter Almedalen tog rikspolitiken och politiska journalister en välbehövlig paus. Men nu är alla på plats igen. Allt talar för att det blir en knallhård kamp ända in i mål. Alliansen har dock ett försprång i samtliga opinionsmätningar, en trend som har hållit i sig under sommaren och som startade i mitten av maj. Nu handlar det om att vara offensiv hela vägen och inte låta vänsterkartellen få initiativet.

En omständighet som verkligen talar till Alliansens fördel är det mycket höga förtroende som Fredrik Reinfeldt och Ander Borg åtnjuter. Vänsterkartellen har inget att sätta emot i detta avseende. Frågan som mittenväljarna förmodligen ställer sig är: varför byta ut det radarpar som hanterar den globala krisen och lågkonjunkturen bäst i Europa? Svaret borde rimligen bli att det lutar åt att inte byta till en vänsterkartell där gamla kommunistpartiet får avgörande inflytande. Inte minst mot bakgrund av den skattechock som då kommer att drabba oss alla.

Själv var jag också på plats i Visby. Almedalen var välfylld under söndagskvällen när Fredrik Reinfeldt höll sitt tal. En viktig poäng i talet var att Moderaterna tar ett helhetsansvar, det vill säga vi företräder allmänintresset och inte särintressena. Jag tror att det är en framgångsrik strategi.