söndag 15 november 2009

Nya Tidens Montessori 10 år


Jag fick äran att tillsammans med rektorn och ägaren av Nya Tidens Montessori Margareta Andersén knyta det blågula bandet för ytterligare 10 framgångsrika år för skolan. Skolan är inhyst i Näsbyparks Centrum och är en viktig del av det som händer i centrumanläggningen. Jag är verkligen imponerad över den kvalitet som skolan levererar och under 10-årsfirandet dominerade skolans nuvarande och tidigare elever hela centralhallen. En 7,5 meter lång tårta uppskattades av alla besökare.

Bilden är tagen av Ingela Bendrot.

Invigning av gymnasiemässan på Galoppen

I lördags morse invigde jag och kollegan i Danderyd, Gunnar Oom, gymnasiemässan på Galoppen. Tidigare har gymnasiekolorna i vår del av länet medverkat på den stora gymnasiemässan i Älvsjö men i år var det premiär för en egen här i nordost. Det blev succé. Redan vid öppningen var det många besökare på plats och vid lunchtid var parkeringsplatsen full (och den är inte liten). Det är uppenbart att valfriheten och mångfalden ger eleverna ett fantastiskt utbud av möjligheter. Vi ska vara glada över att vi på 80- och 90-talen tog den ideologiska striden mot socialdemokraterna om valfrihet och möjligheten att starta friskolor. Striden är vunnen och det är omöjligt att rulla tillbaka utvecklingen.

Till skolstarten nästa höst är hela länet en gemensam gymnasieregion, skolpengen gäller överallt. Dock med ett undantag. Folkpartiet i Stockholm vägrar att låta innerstadsskolorna vara med eftersom de tror att efterfrågan kommer överstiga tillgången på platser. Detta skulle i Folkpartiets värld innebära att en del ungdomar i innerstaden skulle tvingas gå i skolor på annat håll. Denna rädsla är inte befogad. Göteborgsområdet har haft en gymnasieregion i ett antal år och där har sådana effekter inte inträffat mer än möjligen på marginalen.

Jag tycker att den gemensamma gymnasieregionen är ett stort steg i rätt riktning och jag hoppas att Folkpartiet i Stockholm snart ger med sig och inlemmar även innerstadsskolorna i valfrihetssystemet