fredag 26 december 2008

Logiskt stärkt förtroende för Reinfeldt

Aftonbladet/Sifos färska mätning över partiledarnas förtroende bekräftar återigen att statsminister Fredrik Reinfeldt stärkt sitt stöd under hösten, 54 procent har förtroende för honom. Detta är en logiskt följd av att Alliansregeringen hanterat finnskrisen och lågkonjunkturen på att kompetent och ansvarsfullt sätt. Samtidigt rasar förtroendet för oppositionsledaren Mona Sahlin ner till 36 procent. Ekonomi är ju inte Mona Sahlins starkaste område och när vänsterkartellen under hösten ägnat sin tid åt att bråka internt blir självklart konsekvensen att människors förtroende minskar för vänsteralternativet. Priset för detta får Mona Sahlin betala. Lars Ohly har stärkt sin ställning.

TV4 presenterar idag en opinionsmätning som visar att moderaterna går fram kraftigt och får ett stöd på 27,9 procentenheter. Det skiljer nu mindre än 10 procentenheter mellan moderaterna och socialemokraterna. Den gångna hösten har verkligen inneburit en rejäl politiskt scenförändring. Jag ser fram emot en spännande och jämn strid i valrörelsen 2010. Situationen börjar allt mer likna läget 1979. Då var de borgerliga partierna uträknade men kom igen starkt på slutet och vann överraskande under den dåvarande lågkonjunkturen. Olof Palme fick sitta på avbytarbänken i ytterligare tre år.

onsdag 24 december 2008

God jul

Kalla Anka under håller barnen (och en hel del vuxna) och julfriden sänker sig över nejden. Julen är verkligen ett skönt avbrott i vardagens problemlösande. Snart ska julklapparna öppnas och glöggen är upphälld i sina speciella koppar. God Jul!

Borgs förtoende förvånar inte

Jag har skrivit ett antal gånger tidigare att Anders Borg är Sveriges mest kompetenta finansminister i modern tid. Skillnaden mot socialdemokraternas eventuella framtida kandidat till posten, Thomas Östros, befinner sig inte ens i samma härad som vår nuvarande finansminister. Skillnaden i kompetens är milsvid. Under den höstens globala finanskris och den djupgående lågkonjunkturen har agnarna skiljts från vetet. Anders Borg har hanterat höstens kris på ett utomordentligt bra sätt. Ingen vet hur djup krisen är men finansdepartementet har inte drabbats av panik utan konstaterat att det inte går att tömma ladan redan i inledningen av lågkonjunkturer utan se till att resurser finns kvar för ytterligare insatser längre fram.

Om Thomas Östros suttit vid spakarna hade staten redan börjat låna för att finansiera alla utgifter som anses akut nödvändiga enligt socialdemokraterna. Jag tror att svenska folket jämför med hur de hanterar sin egen hushållskassa när de svarat på Sifos fråga om vem de har störst förtroende för, Anders Borg eller Thomas Östros. I SvD redovisas frågan och 51 procent av svenskarna har störst förtroende för Anders Borg. Bara 22 procent har störst förtroende för Thomas Östros. Jag är inte förvånad. Vem tömmer hushållskassan redan första dagen när det är kris? Tvärt om gäller det att hushålla med resurserna när man vet att det är lång kall vinter som väntar. Finansminister Anders Borg och Alliansregeringen har agerat på samma sätt som hushållen skulle gjort, den förnuftiga vägen. Därför litar svenskarna på Anders Borg.