tisdag 28 oktober 2008

Trist besked från Nacka

I går eftermiddag fick vi beskedet att Nacka efter en diskussion som pågått under mer än ett år hoppar av Storstockholms Brandförsvar, i sista minuten. Det nya förbundet träder i kraft från årsskiftet och planeringen är långt gången. Istället för elva medlemskommuner blir det nu tio. Detta är verkligen tråkigt.

Öriga kommuner har verkligen gjort allt för att efterkomma Nackas hårda krav för att gå in i det nya brandförsvaret. Bakgrunden är att Nacka genom avtal med Stockholms Brandförsvar haft ett ur ekonomisk synvinkel synnerligen gynnsamt avtal. Kostnaden för brandförsvaret i Nacka har legat i storleksordningen 250 kr lägre per invånare än exempelvis Täby, det vill säga cirka 40 procent lägre. Nacka har också krävt att få tillgodogöra sig de besparingar som det nya Brandförsvaret kommer att göra långsiktigt med omedelbar verkan.

Detta har vi förhandlingarna matchat och när Nacka nu väljer att hoppa av för att istället ansluta sig till Södertörns Brandförsvar var skillnaden i synsätt mellan Nacka och övriga kommuner bara ungefär 1 miljon kronor. Detta är en struntsumma i sammanhanget. Den avgörande frågan handlade till slut om att Nacka menade att de inte skulle betala indexuppräkning för löner och prisökningar på samma sätt som övriga kommuner år ett, det vill säga 2009. Något som övriga förbund avtalat om och som vi andra trodde att även Nacka hade accepterat. Så var det tydligen inte.

I en förhandling handlar det om att ge och ta. Övriga kommuner har accepterat de flesta krav Nacka ställt men inte den sista punkten. Att Nacka skulle tillskansa ytterligare en fördel, att slippa räkningen för pris- och löneökningar.

Jag tycker att Nacka har agerat på ett märkligt sätt. I synnerhet om man betänker att Stockholm och Värmdö ingår i det nya brandförsvaret utöver Lidingö, Solna, Sundbyberg, Danderyd, Täby, Österåker, Vallentuna och Vaxholm. Nacka lever i symbios med främst Stockholm men väljer ändå att i framtiden samarbeta med Södertörns Brandförsvar

Inga kommentarer: