söndag 26 oktober 2008

Att inte ta ansvar

I veckan tog stadsbyggnadsnämnden beslut om de många exploateringsavtal som rör utbyggnaden av Täby Centrum. Det handlar om en helhet där de olika byggbolagen som ska uppföra bostadshusen på Attundafältet, SL, Vägverket, Unibail-Rodamco med flera tillsammans under lång har genomfört ett omfattande arbete. Processen och planeringen har tagit ett antal år. Nu är vi nära målet. De slutgiltiga besluten tas i fullmäktige den 23 november.

Under arbetets gång har många frågor stötts och blötts där lösningar och förslag kompromissats fram. Ibland har kommunen fått ge med sig för de argument som övriga lagt fram. Många gånger har det varit tvärt om. Efter allt arbete finns nu alltså en nu helhet som enligt min bedömning är mycket bra. Vi kommer att få ett fantasiskt trevligt centrumområde med all upptänklig service.

Stadsbyggnadsutskottet har under resan varit det politiska ledningsorgan som tagit ställning till olika stötestenar. Det har inte alltid varit enkla avgöranden, men helheten ser väldigt bra ut. En svår fråga, för att ta ett exempel, handlade om inomhustorget. Kommunens uppfattning var att dess nuvarande utformning skulle bevaras. Ägaren, Unibail-Rodamco ansåg att ett en förändring var absolut nödvändig. Efter det att frågan varit upp i stadsbyggnadsutskottet tre gånger där vi sagt nej de två första, gav vi med oss i ett kompromisspaket. Utformningen kommer i framtiden att förändras så att butikerna i bottenvåningen kommer att dra ut i kant med den nuvarande gångbalustraden på andra våningen.

Det har således funnit oerhört många frågor som varit svåra att lösa men som till slut ordnats på ett acceptabelt sätt för alla inblandade.

En given utgångspunkt är att det är privat kapital som ska finansiera hela nya Täby Centrum. Jag menar därför att vi från kommunens sida måste visa viss hänsyn till en del av de önskemål och krav som finansiärerna ställer. Allt annat är orimligt. Men förhandlingarna har varit hårda från alla sidor.

Jag blir därför besviken när folkpartiet på stadsbyggnadsnämndens sammanträde begärde att hela paketet skulle återremitteras. Folkpartiet vägrar nu att acceptera ett antal förslag som kompromissats fram under arbetet. Om vi nu skulle göra de förändringar som förslås faller hela projektet. Folkpartiets anser exempelvis att Unibail-Rodamco inte ska få bygga de fyra punkthusen med bostadsrätter på norra sidan. Istället vill folkpartiet att Unibail- Rodamco ska bygga höghus med kontor intill det som redan finns. Problemet är bara att det är två helt olika prislappar på de två projekten. Svaret från Unibail-Rodamco skulle sannolikt bli att de vägrar att betala det nya utomhustorget med mera.

Jag menar att antingen köper man helheten och tar ansvar för Täby utveckling, eller gör man som folkpartiet. De gömmer sig bakom ett antal invändningar trots att de var med på planerna från början. Detta för att slippa ta ansvar. När det gäller att våga ta beslut om Täbys utveckling är faktiskt socialdemokraterna mer pålitliga är folkpartiet.

Inga kommentarer: