lördag 8 november 2008

Skatteutjämningen grundlagsfästs

I dag läckte språkröret Peter Eriksson till Svenska Dagbladet (ej online) om de slutsatser grundlagsutredningen dragit beträffande bland annat personvalsspärren. Förslaget är att sänka spärren för att bli personvald från 8 procent till 5, det vill säga samma nivå som gäller för kommuner och landsting. Jag tycker att detta är ett förslag i rätt riktning. Dagens spärr har ju inneburit att det är mycket svårt att bli personvald, särskilt i stora valkretsar som den i Stockholm. Tyvärr fick inte kravet att ta bort spärren helt någon acceptans i den parlamentariska utredningen.

En nyhets som däremot får mig att se rött är att den kommunala skatteutjämningen ska grundlagsfästas. Detta är en skandal ur alla aspekter. Först och främst visar detta förslag att skatteutjämningen hittills inte har betraktats som helt grundlagsenlig. Detta har moderaterna i Täby hävdat allt sedan socialdemokraterna, folkpartiet, kristdemokraterna, centerpartiet, miljpartiet och vänsterapartiet införde den djupt orättfärdiga skatten. I grundlagen står det att en kommun får ta ut skatt för att tillhandahålla service till de egna invånarna. Trots detta införes skatteutjämningen som innebär motsatsen.

Om skatteutjämningen grundlagsfästs innebär detta att det kommunala självstyret upphör att existera. Då är det rakare att de föreslår att den kommunala beskatningsrätten upphör och att staten bestämmer hur hög den enhetliga skatten ska vara. Jag funderar att skicka en räkning till staten på de miljarder vi skickat till andra kommuner eftersom det uppenbart har varit olagligt enligt grundlagen. Bara i år betalar Täby 435 miljoer kronor i skatteutjämning och som prognosen ser ut kommer den att öka till 500 miljorer 2012. Det innebär att Täbyborna betalar drygt 3 kronor av varje intjänat hundralapp i skatteutjämning. Dessutom betalar Stockholms läns landsting utjämningsskatt till alla andra landsting.

Skatteutjämningen är ett hot mot tillväxten och nu vill en enig grundlagsutredning grundlagsfästa den. Detta är inte klokt.

Inga kommentarer: