måndag 3 november 2008

Tråkigt besked om värnskatt

Alla med grundläggande kunskaper i ekonomi vet att värnskatten är en usel skatt för staten. Den skadar Sveriges utveckling betydligt mer än vad inkomsten på cirka fem miljarder kronor tillför staten i fördelar. Värnskatten är och förblir en konfiskatorisk skatt på utbildning och hårt arbete. När finansminister Anders Borg i Ekot säger att regeringen tänker behålla värnskatten även efter en valseger 2010 är detta förbluffande. I sin argumentation framhåller han att det finns många andra mer prioriterade frågor i kön av tänkta reformer. Det handlar om jobben, skolan och vården.

Jag undrar ändå om det inte är lite feltänkt. Värnskatten hämmar ju utveckling och kreativitet och vi skulle sannolikt få mer resurser till nya jobbskatteavdrag, satsningar på skolan och vården om värnskatten avskaffades. Jag har alltid bekämpat tillfälliga nya skatter eftersom de är så svåra att avveckla när det kommer till kritan. Värnskatten är ett typexempel på just detta.

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, det är tragiskt och svekfullt. Jag är mycket besviken. Denna extra skatt på utbildning är den sämsta signal man kan skicka i hårdnande internationell konkurrens.

Johan R