måndag 3 november 2008

Kvällens kommunstyrelse

Under kvällens kommunstyrelsemöte visade folkpartiet att de inte orkar ta tunga framtidsinriktade beslut. Efter år av förhandlingar var vi framme vid de slutgiltiga exploateringsbesluten för Täby Centrums om- och tillbyggnad med bostäder på Attundafältet, i den norra delen och på den östra sidan av Roslagsbanan. Folkpartiet begärde återremiss eftersom de inte är nöjda med några saker i helheten. Här följder de sitt ställningstagande i stadsbyggnadsnämnden för en dryg vecka sedan. I kommunstyrelsen valde de sedan att inte delta i beslutet eftersom de inte fick igenom sin återremiss.

Jag menar att det är ansvarslöst att äventyra det mest omfattande projektet i Täby sedan de glada dagarna på 50- och 60-talet då de för tiden enorma nya bostadsområdena Näsbydal, Grindstorp, Storstugan och Markandsvägen/Åkerbyvägen uppfördes. Ingen part har fått igenom allt vad de önskar. Så är det i förhandlingar. Det är nödvändigt att försöka se helheten i ett så stort projekt som Täby Centrum är. Jag tycker att helheten är fantastiskt tilltalande.

Sedan är det så att en förutsättning i projektet är att skattebetalarna inte ska stå för notan. Det ska de olika byggföretagen och Unibail-Rodamco göra. Självklart måste de som betalar också få ett ord med i förhandlingen. Det har varit hårda förhandlingar och till slut har alla inblandade accepterat det slutgiltiga förslaget. Det handlar om ett mycket stort antal olika detaljer. Men några avgörande frågor är parkeringsfrågan, utomhustorget, byggrätter, inomhustorget, ansvar för affärslokaler runt utomhustorget och så vidare.

Under sommaren förde folkpartiet in ett antal invändningar och förslag i ett läge när förhandlingarna i princip har slutförhandlade. Det var omöjligt att föra in dessa idéer i projektet eftersom de skulle omkullkasta viktiga delar av helheten. Några frågor, parkeringsfrågan och inomhustorget, har de aviserat invändningar sedan tidigare. Något som även socialdemokraterna har gjort. Skillnaden är att socialdemokraterna ställer sig bakom beslutet men reserverar på de punkter de inte delar.

Slutsatsen måste därför bli att folkpartiet inte vill och orkar ta ansvar för Täbys utveckling utan söker omöjliga invändningar för att kunna ställa sig utanför. Detta är verkligen svagt i en situation där vi lever med en global finanskris och en annalkande lågkonjunktur. Här har vi en lång radda företag som är beredda att satsa miljardbelopp på ett nytt finns centrum. Då vill folkpartiet skjuta på och därmed äventyra hela projektet. Ridå!

Inga kommentarer: