torsdag 5 februari 2009

Statsminister Fredrik Reinfeldt


Statsminister Fredrik Reinfeldt höll tal på konferensen för moderata kommunstyrelseordförande idag på Lidingö. Det var inte utan viss tillfredsställelse som han kommenterade Alliansens energiöverenskommelse som presenterades tidigare idag. Uppenbart kommer den förändrade kartan när det gäller energifrågor att ställa till med avsevärda problem för Vänsterkartellen. Mona Sahlin har kommenterat överenskommelsen med ännu ett kategoriskt uttalande om fortsatt förbud när det gäller kärnkraftsutbyggnad och successiv avveckling av befintliga kärnkraftverk. Förmodligen ett inte helt övertänkt uttalande med tanke på fackets och de socialdemokratiska väljarnas positiva inställning till en utbyggnad. På bilden syns också statssekreterare i stadsrådsberedningen HG Wessberg.

Sven Otto Littorin den ständige optimisten

När många ser lite dystert på framtidsutsikterna är det alltid inspirerande att lyssna på arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M). Sven Otto har visserligen gett uttryck för lågkonjunkturens konsekvenser genom det nu berömda uttalandet "Skitår", men han är samtidigt full av entusiasm över de möjligheter som skapas genom de åtgärder som regeringen tagit beslut om. Vill man sätta in dagens arbetsmarknadsläge i ett längre perspektiv kan man jämföra med lågkonjunkturen i början av 90-talet. Då försvann 550 000 jobb, under 2009 och 2010 räknar arbetsförmedlingen att 145 000 jobb försvinner. Det är självfallet en katastrof för varje enskild individ som förorar sitt arbete, men det är inte nattsvart.

Sven Otto Littorn in aktion.

Möte med Borg och Schlingmann

Idag har jag träffat finansfinister Anders Borg (M) och moderaternas partisekreterare Per Schlinmann vid en konferens på Lidingö. Anders Borg poängterade gång på gång hur viktigt det är med god ordning och reda i statsfinanserna. I goda tider måste staten förbereda sig på sämre tider genom att se till att det finns ett överskott på sista raden. Så har statens finanser sett ut de senaste åren. Det är därför Sverige realtivt sett står starkare än övriga länder i Europa. Vi kan satsa på åtgärder för att motverka lågkonjunkturen och finanskrisen utan att drabbas av högre ränta och andra negativa effekter.


Här ser vi en efter omständigheterna glad finansminister.


Per Schlingmann ser lättad ut efter sitt konferenspass.

Äntligen får Sverige en energipolitik

Det är minst sagt glädjande att Alliansen nu kommit överens om att häva förbudet att investera i nya kärnkraftsverk samtidigt som omfattande satsningar görs på förnyelsebar energi. Centerpartiets och Kristdemokraternas förflyttning i kärnkraftsfrågan är verkligen välkommen och detta ställer till med avsevärda problem för vänsterkartellen. Betongsossar och fackliga företrädare har sedan lång tid tillbaka försökt påverka ledningen i den riktning som Alliansen nu kommit överens om. Men de har misslyckats och socialdemokraterna går i otakt med sina väljare. Och med miljöpartiet som främsta samarbetspartner lär det bli svårt att tillgodose kärnväljarnas önskemål i energipolitiken. Miljöpartiet kommer att blockera kärnkraftsfrågan inom vänsterkartellen till vägs ände. Alliansens uppgörelse skapar därmed ett knivigt problem för Mona Sahlin. Det finns goda möjligheter att socialdemokrater som står när den politiska mitten faktiskt lägger sin röst på Alliansen på grund av kärnkraftsfrågan.

På många sätt är Alliansens uppgörelse historisk. Jag minns väl hur stämningarna var i samband med folkomröstningen om kärnkraft i mars 1980. Som kampanjledare för Linje 1 i Ulricehamn medverkade jag i ett flertal tuffa debatter med företrädare för Centerpartiet. Att vi stod en bit från varandra är en underdrift. Avståndet var gigantiskt och kärnkraftsfrågan har varit en kvarnsten för borgerligheten under fyra decennier. Inte minst har Socialdemokraterna oblygt använt frågan för att tillskansa sig makt. Nu har kärnkraftsfrågan istället blivit ett av Vänsterkartellens stora problem, bättre sent än aldrig.

I SvD försöker idag Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tona ner partiet rigida inställningar i frågan och yrar om att det på kort sikt inte handlar om en total snabbavveckling. Istället påstår han att inga nya investeringar ska få göras i de fyra äldsta kärnkraftsverket som successivt kan avvecklas. Detta kallar jag en reträtt i panikens tecken. Men Vänsterkartellens problem kvarstår, en liten klick politiker från Miljöpartiet avser att blockera kärnkraftsutveckling och kräva avveckling mot de Socialdemokratiska väljarnas åsikt.

Fredrik Reinfeldt visar än en gång att han är rätt man på rätt position. Vår statsminister är en lagledare som lyckas överbrygga till synes oövervinnliga låsningar.

Läs Göran Eriksson, SvD, SvD, SvD, Lena Mellin, DN

onsdag 4 februari 2009

Besök av Fastighetsägarföreningen

Som jag tidigare skrivit har Fastighetsägarföreningen i Stockholm presenterat sin årliga ranking av fastighetsklimatet i länets kommuner. Täby hamnade återigen på en hedrande topplacering. Detta år som näst bästa kommun efter Solna. Idag kom VD Christer Jansson på besök för att mer grundligt gå igenom reslutaten i undersökningen. En lång rad frågor har ställt till enskilda fastighetägare i kommunerna och Täby är bäst av alla när det gäller gynnsamt näringslivsklimat för fastighetsverksamhet, smidig hantering av planärenden och köp av fastigheter är en god investering.


På bilder ser vi till höger VD Christer Jansson och till vänster fastighetsägarföreningens energispecialist Per Forsling som var med vid besöket.