söndag 9 november 2008

Bam Björlings bluff

Jag har upplevt Bam Björlings fömåga att samla ihop medel till Kvinnoforums olika projekt under min tid som borgarrådssekreterare på socialroteln i Stockholm. Jag och dåvarande socialborgarrådet Kristina Axèn Olin fick äran att komma på visit till Kvinnoforum som på den tiden hade sina lokaler vid Oskarsteatern på Kungsgatan. Bam Björling radade upp ett stort antal projekt som behövde pengar från Stockholms stad.

När jag idag läser om det avslöjande som Svenska Dagbladet och TV4 har gjort om miljonrullningen inom Kvinnoforum och Xist har situationen inom organisationen varit värre än till och med jag befarat. Det framkommer exemplvis att Bam Björling fått bidrag till en och samma lokal flera gånger om från olika delar av Stockholms stad. Denna taktik känner jag vsserligen igen från andra verksamheter i Stockholm men inte på samma utstuderade sätt som nu avslöjats.

Det framkommer att många projekt runt om i världen har varit helt verkningslösa och det visar sig också att Bam Björlings make och son varit konsulter inom olika projekt. En person säger att ett sådant beteende i Zambia kallas korruption. Kvinnoroum och Xist har uppenbart i första hand fungerat som födkrok åt familjen Björling/Lindeberg och inte alls leverat utlovade framsteg. När projekt skulle redovisas tillbaka till olika finansiärer har förfalskade dokument skickats in för att dölja den obefintliga verksamheten.

När pengar har saknats inom ett projekt har Bam Björling fört över resurser från ett annat. Till slut fungerade inte pyramidspelet och Kvinnoforum fick gå i konkurs. Värst är att gymnasieskolan Xist fungerat som en allmän finansiär för övriga verksamheter vilket resulterat i undermålig undervisning. Nu har Stockholms stad tvingats ta över verksamheten.

Jag tycker att en rikig praktskandal har avslöjats där behjärtansvärda ändamål på ett cyniskt sätt har utnyttjats av mindre nogräkande krafter. Notan har skickats till skattebetalarna. Kvinnoforum har varit omhuldat av olika socialdemokratiska toppolitiker. Man får hoppas att de nu lärt sig en läxa.

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Men det finns ju en och annan Allianspolitiker också. Det är nog inte läge att göra partipolitik på detta. CKF:s ordförande har interpellerat i riksdagen, Alliansregeringen har utnämnt Björling som delegat och ett förutvarande borgerligt statsråd har suttit i styrelsen.

Martin Gustavsson sa...

Detta är välkända fenomen inom politikeradeln. jag tror det är svårt att komma runt problemet i ett kapitalistiskt samhälle där egoism ses som något positivt och moralfilosofi, psykologi och meditation inte är en del av den allmänna utbildningen.