torsdag 6 november 2008

Handelskammaren: Stockholm brant nedåt

Den finansiella krisen slår hårt mot Stockholmsregionen framgår av en artikel i SvD som refererar till den konjunkturrapport, Stockholmsbaromtetern, för tredje kvartalet som Stockholms Handelskammare gör fyra gånger om året. Detta är illavarslande. Så sent om i den förra barometern såg Handelskammaren fortfarande en hysad tillväxt i vår region. Värst verkar det vara för bygg- och uppdragsbranscherna. Den senare är den mest betydelsefulla branschen i Stockholmsregionen.

Lägger man dessutom till att just finansbranschen i allt väsentligt är förlagd till Stockholm med kranskommuner växer en trist bild fram över den närmaste framtiden. Nyanställningar tar längre tid och går trögare samtidigt som antalet sysselsatta förväntas minska under fjärde kvartalet. Det ser ut att bli ett verkligt tungt 2009.

Kommunerna får nog förbereda sig på ytterligare negativa överrraksningar under nästa år både när det gäller dämpade skatteintäkter och en viss ökning av arbetslösheten. Då ska man dock komma ihåg att Täby i utgångsläget i princip inte har något arbetslöshet överhuvudtaget, runt en procent, vilket brukar indikera att det främst handlar om människor mellan jobb.

Inga kommentarer: