Statsvetarna Tommy Möller och Göran von Sydow presenterade härom dagen en SNS-rapport som heter ”Kampen om regeringsmakten avgörs i Stockholm”. En utgångspunkt i rapporten är att väljarna i Stockholmsregionen är betydligt mer rörliga än i övriga landet. Ett exempel som ges är att socialdemokraterna i Stockholm minskade med 8,3 procent när de i landet som helhet minskade med 4,8 procent i Stockholm, detta dessutom utifrån en lägre nivå. Både moderaterna och centern har betydligt större uppgångar i länet än i riket.
Den socialdemokratiska ledningen är väl medvetna om problemet och de måste närma sig den politiska mitten för att nå reella framgångar i Stockholmsregionen. Mona Sahlins taffliga försök att göra upp med miljöpartiet är ett exempel på att delar av socialdemokratin förstått vad som måste göras för att nå framgångar i vår region. Att kampera ihop med vänsterpartiet tycker inte Stockholmarna är en höjdare precis.
Jag menar dock att situationen är mer annorlunda än så. De boende i Stockholmsregionen har ett mer öppet förhållande till alternativa, individuella, lösningar och tycker exempelvis att det är en självklarhet att välja skola, barnomsorg och äldreomsorg. Vi har ett mer tolerant förhållningssätt till nya livsstilar och innovativa lösningar. En konsekvens av detta är att många tycker det är viktigt med en förhållandevis låg skatt, att det inte är en självklarhet att politiken har lösningar på allt. Vi har expempelvis en betydligt mer negativ syn på fastighetsskatt, värnskatt, skatteutjämning och andra pålagor som främst drabbar de boende i vår region.
Här tror jag att Mona Sahlin kommer att stöta på patrull internt. Det är ingen hemlighet att Stockholms Arbetarekommun är den mest vänstervridna i hela Sverige. Det sitter i väggarna. Redan på 30-talet konstaterade dåvarande statsminister Per Albin Hansson (s) att ”Stockholms Arbetarekommun är helvetets förgård”. Och problemet är fortfarande ständigt närvarande. Förändringsmandat från socialdemokraterna i Stockholm är svårt att få gehör för.
Visst är det så att Stockholmsregionen, inklusive Täby, kommer att vara oerhört viktigt i valet 2010. Men vår region står redan flera steg höger ut i förhållande till övriga Sverige. När moderaterna totalt föll igenom i valrörelsen 2002 var det ändå ytterst nära att de borgerliga partierna behöll makten i Stockholms stad. I själva verket vann de borgerliga men centern och stockholmspartiet hamnade utanför fullmäktige. Med andra ord krävs någon väldigt speciell omständighet för att rucka på majoriteten i Stockholm. Samma sak är det med de flesta förortskommuner. Successivt har regionen blivit allt mer borgerlig, även om politiska trender och tendenser får större genomslag här. För socialdemokraterna är detta ett stort problem.
söndag 16 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Kan tillägga att det 2002 var borgerlig röstmajoritet även i Stockholms läns landsting och Uppsala kommun, men pga valkretsindelningen så blev det vänstern som fick flest mandat.
Av någon anledning så hade de medietyckare som brukar avfärda USA:s valsystem som "odemokratiskt" inga problem med det valutslaget...
Skicka en kommentar