måndag 17 november 2008

Spadtag för Gribbylunds torg


Bilden illusterar första spadtaget för ombygganden av Gribbylunds torg. Jag och Christer Carlsson från Akelius fastigheter fick äran att gräva det första hålet i arbetet med att skapa ett nytt och tryggare torg i Gribbylunds centrum

Arbetet med att få Gribbylund tryggare och trevligare startade för två år sedan. Skissen till torgets nya utformning bygger på den trygghetsvandring som Trygg i Täby organiserade 2006, med boende, skolungdomar, fältgrupp, fastighetsägare, lokala föreningar och företagare, politiker och närpolis.

Torget är en viktig mötesplats i Gribbylund, men det upplevs otryggt med dålig belysning, buskörning med mopeder och nergångna material. Det som är bra behålls och svagheterna byggs bort.

Nu har Bibbi Leine och Nina Kölbeck, landskapsarkitekter på Landskapslaget AB, jobbat in de boendes synpunkter och torget kommer att byggas om med vackrare och tryggare belysning, nya sittplatser, lekytor, mer blommor, tydligare entréer samtidigt som alléstråket blir en del av torget med plattlagda ytor och sittplatser.

Delar av taken plockas bort för att få ett luftigare öppnare torg och vattenleken får nytt liv.

AB Täbyhus/Akelius har tillsammans med Täby kommun tagit fram finansieringen av upprustningen. Runt 2,4 miljoner kronor.

Tack till Akelius (Christer Carlsson och Torbjörn Eriksson). Tack till alla Gribbylundsbor som via sitt engagemang och Trygg i Täbys arbete verkar för ett tryggare och trivsammare Gribbylund.

På kommun är Poa Collins projektledare, Stefhan Markström byggledare och Bo Hammerin håller i trygghetsarbetet. Fortum och NCC bygger om torget. Under veckan planeras byggskedet och arbetena ute börjar i slutet av denna vecka och beräknas vara klara i juni 2009. Då är ni välkomna på invigning!

Inga kommentarer: