lördag 15 november 2008

Monas kräftgång

Det är inte muntert att vara socialdemokratisk oppositionsledare i dessa dagar. I Aftonbladet presenteras i dag en ny förtroendemätning gjort av Sifo. Förtroendet för Mona Sahlin rasar 8 procent till 34, den lägsta nivån sedan hon valdes till ordförande för socialdemokraterna. En nivå som ligger en bit under partiets opinionssiffror. Väljarna tror alltså något mer på socialdemokraterna än på Mona Sahlin. Detta är anmärkningsvärt visar att Mona Sahlin är inne i en ledarskapskris.

Samtidigt ligger förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt kvar på höga 49 procent.

De senaste två månaderna har har förändrat hela den politiska och finansiella spelplanen. Uppenbart har inte den socialdemokratiska ledningen haft kapacitet och förmåga att hantera krissituationer på ett vederhäftigt sätt. När Alliansregeringen lyckats parera den finansiella krisen på ett ansvarsfullt sätt har vänsterblocket ägnat tiden åt att bråka inför öppen ridå. Då är det inte konstigt att förtroendet för Mona Sahlins ledarskapsförmåga krackelerar på ett sätt som liknar börsens utveckling under samma period.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det kanske är en tröst med dessa siffror med tanke på att förtroendet för den moderatledda majoriteten har varit mycket lågt sedan valet - gapet har varit historiskt stort till s+mp+v blocket.