lördag 22 november 2008

Ännu ett ras för Mona Sahlin

TV4 presenterar idag tillsammans med Novus en väljarbarometer som bekräftar socialdemokraternas stora ras i väljaropinionen. Under det senaste året har socialdemokraternas minskat från 43 procent till 37,2 och nedgången har accelererat under de senaste månaderna. Nedgången från oktober är hela 3,6 procent och inget tyder på att Mona Sahlin och den socilademokratiska ledningen har fått stopp på raset. Tvärt om fortsätter Lars Ohly att leka katt och råtta med sina tänkta samarbetspartners inom vänsterkartellen.

I veckan hävdade Mona Sahlin att de skulle koma överens före jul. Det tror inte jag. Lars Ohly har allt att vinna på en utdragen process. Så länge de inte kommer överens står Lars Ohly i centrum för händelserna och Mona Sahlin vet att hon måste komma överens vänsterpartiet. Annars startar ännu ett internt krig inom socialdemokraterna med oöverstigliga konsekvenser. Lars Ohly har plötsligt ett ypperligt förhandlingsläge och det vet både han och Mona Sahlin om.

Moderaterna går kraftigt fram i opinionsmätningen och ligger med 25,5 procent stöd bara 0,7 procent under valresultatet. Ett gott utgångsläge. Även folkpartiet också ligger i paritet med valresultatet. Skillnaden mellan Alliansen och vänsterkartellen minskar allt mer och är nu nere i 9 procent, en halvering sedan i somras. Det går att läsa om väljarbarometern även i SvD.

Inga kommentarer: