onsdag 1 oktober 2008

Marita Ulvskog - EU-parlamentariker ...

Det är allmänt känt att socialdemokraternas partiledare inte drar jämt med sin partisekreterare Marita Ulvskog. På klassiskt manér skickas hon därför till en position långt från Sveavägen 68. Enligt samstämmiga mediauppgifter kommer hon att toppa socialdeemkraternas valsedel till Europaparlamentet i juni 2009. Eftersom socialdemkraterna inte har ett medlemsbaserat provvalssystem utser ledningen de kandidater som får toppositioner på olika valsedlar. Nu har Mona Sahlin alltså bestämt att det ska bli den nuvarande partisekreteraren som ska agera dragplåster i EU-valrörelsen.

Med Marita Ulvskog som toppkandidat väljer den socialdemokratiska ledningen att skicka fram en person som är EU-skeptisk. Uppenbart anser s-ledningen att det är för stort risk att öppet stå för den egna officiellt EU-positiva politiska linjen. För att inte reta upp kärnväljarna är det bäst att köpa en försäkring i form av en EU-skeptisk toppkandidat. Jag tycker att detta är det optimala beviset för ett svagt politiskt ledarskap.

Samtidigt ger det moderaterna en öppning för att mobilisera både aktiva och sympatisörer att lägga ned en hel del extra energi i den kommande valrörelsen. Marita Ulvskog är personen som beskrivit den borgerliga valsegern 1976 som en statskupp. Med Marita Ulvskog som första namn på valsedeln förtjänar socialdemokraterna ett riktigt dåligt valresultat.

Inga kommentarer: