söndag 28 september 2008

Tragisk händelse Täby

Tidigare i veckan avled en 14-årig pojke bakom Willys matvaruaffär där han och två lika unga kompisar "boffade", det vill säga inandades någon form av drivgas. Det är framförallt ungdomar som ägnar sig åt detta och det är lätt att få tag på preparat som innehåller drivgaser. Boffning ger en form av berusning och det som händer i kroppen är att samtliga organ drabbas av syrebrist. Hjärtmuskeln försvagas och kroppen uppfattar det syrefattiga tillståndet som ett hot och reagerar med adrenalinpåslag. Det försvagade hjärtat stressas av adrenalinet, vilket kan ge rubbningar av hjärtrytmen. I värsta fall kan det, som i detta fall, leda till plötslig död. Det här kan hända första gången en person boffar, men även efter flera gånger.

Det är självfallet oacceptablet att något sådant här får inträffa. En familj drabbas på ett omänskligt sätt av en oerhörd tragedi. Samtidgt går det ju inte att stoppa försäljningen av produkter som innehåller drivgaser. De är mycket vanliga. Istället måste skolan och föräldrar ägna en hel del energi åt att informera all om riskerna. Men det handlar självfallet inte bara om drivgaser utan om alla droger som ungdomar kommer i kontakt med. Täby kommun har ett omfattande arbete på detta område och har genom drogvaneundersökningar koll på drogvanorna bland kommunens ungdomar. Enligt de senaste undersökningarna är boffning relativt ovanligt.

1 kommentar:

Mary X Jensen sa...

Ja detta var verkligen en tragisk händelse. Som tur är så är det int eså vanligt. Vi hade i Österåker en liknande händelse med en ung kille som köpt några tabletter som han i sin tur avled i sviterna av. Det är nog bara information som hjälper, Propaganda mot droger helt enkelt.