Vi överströmmas av negativa ekonomiska nyheter. Riksbanker i olika länder får träda in och rädda banker och andra finansiella institut som havererat. Än så länge har Sverige klarat sig ganska bra. Bankerna har efter flera års goda vinster en omfattande buffert mot sämre tider. Statens finanser är starka och vi ser fortfarnade ett förhållandevis stort statligt överskott. Både statsministern och finansministern har konstaterat att Sverige har i överskott vad många andra länder har i underskott redan vid inledningen av lågkonjunkturen. Samtidigt är Sverige ett av världens mest exportberoende länder. Många företag tar det säkra före det osäkra och varslar medarbetare i en större omfattning än på mycket länge. Det är inte säkert att verkligheten blir lika illa som det just nu verkar. Får man till en mer stabil ordning på de finansiella marknaderna kan olika företag och enskilda våga göra investeringar igen med lånade pengar. Då kan en del varsel visa sig onödiga.
Den rådande ekonomiska osäkerheten manar dock till ekonomisk försiktighet både nationellt och kommunalt. Vi måste fram över hålla hårt i skattepengarna och noga överväga nya utgiftsposter. och samtidigt vara försiktig med kostnadsökningar i befintliga verksamheter.
torsdag 2 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Man kan inte låta bli att fundera över hur illa det egentligen är. Men nog kryper det allt närmare och ju mer elände vi läser om desto mer kommer det i det nedåtgående spiralen. Man vet intehur man ska ställasig. Är det vargen som har kommit nu eller inte?
Skicka en kommentar