torsdag 18 december 2008

Polisnämnden i Täby

Årets sista sammanträde med Roslagens polismästardistrikt hölls idag på polisstationen i Täby. Ordförande är Ingela Gardner Sundström och polismästaren heter Gunnar Edeland. Jag är vice ordförande i den illustra samling. Egentligen har inte en polisnämnd särskilt mycket att säga till om. Det blir mest pratmöten och idag uppehöll vi oss mestadels vid hur målen för olika typer av brott ligger i partiet med vad som bestämdes vid årets början. Det ser bra ut. Vid dagens möte pratades det i två timmar. I förbifarten behandlades också verksamhetsplanen.

Men den fråga som röner mest intresse för polisnämnden denna höst är det faktum att vi inte tilldelas en enda ny polisaspirant under första halvåret 2009. Anledningen är att Roslagens polismästardsitrikt dras med ett stort underskott och fler aspiranter ínnebär att kostnaderna ökar ytterligare. Detta underskott beror i stort utsträckning på att poliserna trivs i vårt distrikt och sällan flyttar. För att få bättre ordning på ekonomin får vi hoppas på en del pensionsavgångar och andra förflyttningar från distriktet. I det långa loppet är denna form av budgetregulator som funnits inom polisen i Stockholms län under många år givetvis ohållbar. Uppgiften är ju faktiskt att beivra brott och se till brottslingar sitter bakom lås och bom.

Roslagen kommer dock sannolikt att få ett antal aspiranter till hösten och enligt regerigen kommer rättsväsendet att få ökade resurser 2010 så läget är långt i från nattsvart.

Inga kommentarer: