lördag 20 december 2008

Ännu ett bakslag för Mona Sahlin

Ännu en gång får avgående partisekreterare Marita Ulvskog kommentera vikande opinionssiffror för socialdemokraterna. Årets sista mätning av Synovate i DN följer höstens tydliga trend, Alliansen stärker sitt stöd och vänsterblocket backar. Moderaterna har ökat i opinionsmätningar nästan lika mycket som socialdemokraterna har minskat. För att komplettera bilden har ju socialdemokraterna tappat en del vänster ut.

Marita Ulvskog återkommer sändigt till två förklaringsmodeller till socialdemokraternas kräftgång i opinionen. Dels att det är finanskrisen som gör att människor stödjer sig mot den sittande regeringen, dels att det varit oklart med samarbetet inom den rödgröna röran. Jag tror att hon har rätt men inom ramen för problemen med finanskrisen finns det en springande punkt som förmodligen har en avgörande betydelse. Alliansen har inom sig mycket stor kompetents på ekonomi- och finanspolitik, inte minst i form av finansminister Anders Borg.

För socialdemokraterna är läget det motsatta. Oppositionsledare Mona Sahlin bottnar inte alls kompetensmässigt i ekonomi- och finansfrågor vilket också märks eftersom hon i huvudsak bara instämmer i regeringens olika förslag och åtgärder. Om hon känt sig säker inom detta politikområde hade hon självklart varit snabb med att kritisera. Sedan ska man aldrig underskatta väljarna, de känner faktiskt vad som är skillnad på kompetens och okunskap. Det är således inte finanskrisen i sig som är anledningen till socialdemokraternas kraftiga nedgång utan att partiet inte förmår stå för en vederhäftig politisk linje i denna fråga.

Jag är inte alls säker på att väljarnas förtroende för vänsterkartellen kommer att öka bara för att de haft en presskonferens där de presenterat nyheter att de är överens om att överens. Efter höstens många märkliga turer krävs nog en hel del handfasta bevis innan ens de mest trogna väljarna på vänsterkanten verkligen är övertygande om hållbarheten inom den senaste konstellationen.

Valet 2010 kommer att bli jämnt och hårt men det ljusnar ändå för Alliansen. Det är glädjande att gapet mellan Alliansen och vänsterkartellen har halverats och nu bara är 9,3 procentenheter. Det krävs endast en sving på drygt 4,5 procentenheter till Alliansens favör för ett helt jämnt läge. Att socialdemokraterna tappat 372 000 väljare sedan september säger också en hel del om rörligheten bland väljarna. Moderaternas starka stöd i opinonen är imponerande, dagens stöd på 26,7 ligger över valresultatet 2006.

Läsa också SvD i ämnet.

1 kommentar:

Niklas sa...

Alliansen har visat sig vara en bunt fascister som inte vet vad personlig integritet innebär. Jag skulle inte direkt kalla det glädjande...