onsdag 17 december 2008

Polisens ansträngda budget

Jag kan konstatera att polisen i Stockholms län har en underlig budget- och verksamhetsplansprocess vilket beror på högre instans. Det är ständiga förhandlingar med Rikspolisstyrelsen och beskeden kommer väldigt sent. När stridsdimmorna till slut skingrats blev trots allt resultatet bättre än vad många hade befarat. Men vi får acceptera att vi för första gången får leva med en halvårsbudget. Principiellt en orimlig ordning om en verksamhet ska få arbetsro och kunna planera långsiktigt. Nu blir det ännu ett halvår på det förra med budgetförhandlingar med Rikspolisstyrelsen. Det finns dock utställda löften om att Stockholmspolisen ska få minst lika mycket resurser andra halvåret 2009 som det första.

Polisen i Stockholms län fick i sista varvet en budgetförstärkning med drygt 200 mkr. Därmed sänktes underskottet till 121 mkr. För att pressa ned underskottet finns nu också beslut om besparingsåtgärder med 70 mkr. Därmed blir det planerade underskottet drygt 50 mkr. Detta är i grunden en förkastlig ordning. Men även i detta avseende finns löften uppifrån som innebär att polisen 2010 ska få de resurser som krävs för en balanserad budget. Dessutom finns direktiv om att polismyndigheterna inte får friställa personal för att få budgeten i balans. Därmed är det i praktiken en omöjlighet att nå budgetbalans 2009 även om ambitionen skulle finnas. En mycket stor del av polismyndighetens budget består av lönekostnader.

Till glädjeämnena återfinns ett tillskott på 180 nya poliser netto under 2009 och ytterligare 350 året där på. Under två år kommer alltså polisen i Stockholms län att erhålla en förstärkning med 530 poliser efter pensionsavgångar. Inte dåligt måste jag säga. Det finns också löften om ersättning till polisen för EU-ordförandeskapet hösten 2009 då belastningen på polisen i Stockholm kommer att vara mycket hårt med ständiga kommenderingar.

Inga kommentarer: