söndag 14 december 2008

Alliansen knappar in ytterligare

Det ser mer och mer lovande ut för Alliansen i opinionen. I dagens Sifo-mätning som publicerats i SvD är skillnaden mellan Alliansen och vänsterkartellen, de rödgröna, nu bara 7,3 procentenheter. En dramatisk förändring i opinionen kan konstateras under det senaste halvåret. Vad är det då som har hänt politiskt? Främst två saker har förändrat förutsättningarna. Självklart har den globala finansiella krisen och lågkonjunkturen av historiska mått spelat in. I situationer som den vi nu lever under är det långt i från givet att det skulle gynna den sittande regeringen. Men vi ser en Alliansregering som på ett handfast sätt har agerat och som inte fallit för frestelsen att expandera för mycket under de senaste årens högkonjunktur. Nu finns det därför resurser att sätta in för att i den mån det går motverka krisens negativa konsekvenser.

Under hösten har det stora oppositionpartiet ändrat strategi och bestämt sig för att se sanningen i vitögat. Det finns inte längre förutsättningar att regera på egen hand om det skulle bli vänstermajoritet efter nästa val. Problemet för Mona Sahlin är att de eventuella kompisarna politiskt spretar åt olika håll och inte tycker om varandra. Mittenväljarna har uppenbart inte uppskattat socialdemokraternas mittlyckade strategi att först stänga ute vänsterpartiet för att sedan i nästa ögonblick ta med dem i gemenskapen. Dessutom har det blivit konvulsioner till och med inne i partitoppen över det inledande ensidiga frieriet till miljöpartiet. Mona Sahlin har agerat mist sagt märkligt och inte haft situationer under kontroll.

Sådant straffar sig när omvärlden står mitt uppe i den värsta krisen sedan 30-talet. Det skiljer nu bara 10 procentenheter mellan moderaterna och socialdemokraterna, vilket ska jämföras med drygt det dubbla för bara några månader sedan. Vi kommer i fortsättningen få se en väl samlad och målmedveten Allians mot en rödgrön röra som är oense om det mesta.

Läs gärna PJ Anders Linders analys

Inga kommentarer: