torsdag 13 november 2008

Partiet utan budgetförslag

Folkpartiet ondgör sig över att tjänstemännen i Täby kommun tar fram ett budgetförslag som bygger på majoritetens politiska beslut. De tycker att tjänstemännen ska ta fram ett "neutralt" underlag som politiken sedan ska ta under behandling. Denna åtsikt är mycket märklig och är ett uttryck för den bitterhet folkpartiet känner över hur väljarna i Täby röstade 2006. Faktum är att de själva valde att stå utanför en Allians i Täby. Min företrädare Filippa Reinfeldt sträckte ut en hand direkt efter valet och jag bjöd in till ett långgående samarbete mellan de fyra Allianspartierna.

Folkpartiets arvoderade kommunalråd Mats Hasselgren avböjde alla inviter och ansåg att väljarnas utslag måste få råda. Vi skrev då ett samarbetsavtal som folkpartiet sedan har lämnat för att övergå i opposition. Nu tycker folkpartiet att det är fel när ett parti har egen majoritet för "då behöver moderaterna inte ta hänsyn till vad andra partier tycker". Slutsats: folkpartiet skäller på väljarna och anklagar dem för att att ha röstat fel. Detta är en ytterst märklig demokratisyn.

Det är folkpartiet som valt bort möjligheten att vara delaktiga i kommunens styrning.

Ännu märkligare blir det när de inte ens mäktar med att lägga sitt budgetförslag i tid för behandling i kommunstyrelsen. De väljare som röstade på folkpartiet förväntar sig nog att partiet ska ta ansvar och lägga fram ett förslag som kan röstas i genom under budgetfullmäktige. Eftersom partiet inte inkom med ett förslag till kommunstyrelsen måste deras budgetförslag skickas tillbaka för beredning. Därmed skulle kommunen inte ha en budget och verksamhetsplan när 2009 inleds om fullmäktige mot förmodan skulle rösta på deras förslag. Så slarvigt går det inte att sköta en kommun.

Som tur är har Täby kommun en moderat majoritet som håller ordning och reda på finanserna och ser till att de verksamheterna fungerar med hög kvalitet.

Inga kommentarer: