onsdag 15 oktober 2008

Trist besked från Stockholm

Den borgerliga majoriteten i Stockholms Stadshus stoppar fortsatt bostadsrättsomvandling i innerstaden. Detta är verkligen ett trist beslut. Trots tydliga vallöften ändras den politik som drivits under närmare 20 år. Med tanke på den pågående finansiella krisen skulle troligtvis inte särskilt många omvandlingar genomförts under överskådlig tid. Men nu tas ett aktivt beslut att förändra hela den grundläggande politiken. Därmed har borgerligheten i Stockholm närmat sig den socialdemokratiska politiken markant. I retoriken säger nämligen socialdemokraterna att de kan tänka sig omvandlingar i ytterstaden, i områden där hyresrätten domnierar totalt. I verkligheten är dock socialdemokraterna dogmatiska motståndare till att människor i kommunala hyresfastigheter ska ges möjlighet att få äga sin bostad. Om för många människor äger sin bostad slår det nämligen undan benen för Hyresgästföreningens existens. Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen är ju gamla kompisar.

Redan tidigare har folkpartiet i Stockholm satt sig på tvären när det gäller så kallade kulturhus. Av någon anledning anses bara kommunen kunna vara garant för att dessa hus upprustas och underhålls med varsamhet och finess. Ett annat skenargument är att kommunen måste äga dem för att att stockholmarna ska få tillgång till dem. I min värld skulle husen tjäna på att ägas av dem som bor där. All erfarenhet visar att privat ägande är den främsta långsiktiga garanten för ett bra underhåll. Det man äger vårdas.

Sedan har jag aldrig begripit på vilket sätt den vanlige stockholmaren får tillgång till hyresfastigheter för att kommunen äger dem. Den som lyckats tillskansa sig en lägenhet i dessa fastigheter har besittningsrätt och flyttar först när nästa anhalt är kyrkogården. Då har i många fall en yngre släkting varit skriven där några år och får överta kontraktet. Varför stockholmaren ska stå för underhåll och andra kostnader under dessa omständigheter är obegripligt. Tillgången till dessa fastigheter betyder att man har rätt att titta på fasaden. Det har man oavsett vem som äger fastigheten.

Nu har stoppet alltså utvidgats till hela innerstaden. Minsta sagt trist, som sagt.

Inga kommentarer: