måndag 13 oktober 2008

Möte i Solna

Denna dag har gått i Solnas tecken. Täby ingår i nätverket "Framgångsrik Tillväxt" som idag höll ett styrgruppsmöte i Filmstaden, Solna. Där ingår Kungsbacka, Lerum, Lomma, Mölndal, Solna, Sollentuna, Svedala, Täby och Vellinge. Kommunerna i nätverket samarbetar med Sveriges kommuner och landsting. Det första projektet handlade om äldreomsorg, "En jämförelse av kommunens äldreomsorg ur ett medborgarperspektiv", och dagens möte handlade bland annat om en redogörelse för vilka åtgärder som kommunerna har vidtagit för att förbättra verksamheten.

För Täbys del handlar det främst om att förbättra informationen till brukarna som i en jämförelse har varit mindre bra. Vi kunde också konstatera att hemtjänsten inte fungerar på bästa sätt. Av jämförelsekommunerna har Täby sämst servicepoäng och och den högsta kostanden per poäng. Nu finns en åtgärdlista framtagen inom ramen för socialnämnden. En angelägen reform på området är att arbeta fram ett system där vi betalar för de tjänster som verkligen genomförs. I detta sammanhang har vi tittat på Solna som har ett system infört och detta ger bättre service till en lägre kostnad. Under 2009 kommer detta att genomföras.

Att jämföra sig med kommuner med liknande struktur som vår egen ska inte underskattas. På detta sätt klargörs vilka förbättringsområden vi bör koncentrera oss på.

Inga kommentarer: