måndag 13 oktober 2008

Alliansen vann - enligt tittarna

Efter debatten i gårkväll kunde den intresserade gå in på tidningarnas nätsidor och rösta på vilket lag som vann. Det fanns också möjlighet att rösta på den bästa debattören. På Aftonbladet röstade 58 procent på det blå laget och 42 procent på det röda. I omröstningarna på Expressen och DN ansåg närmare 50 procent att Fredrik Reinfeldt var den bästa debattören. Mycket starka siffror för statsministern. Mona Sahlin kom precis över 10 procent i omröstningarna.

Jag tycker att dessa resultat väl speglar det som hände under debatten. Fredrik Reinfeldt var statsmannamässigt trygg och seriös i en för många människor kaotisk tid. Mona Sahlin bråkade med Lars Ohly om dörren var stängd eller inte. Dessutom lyckdes Lars Ohly ta udden av Mona Sahlins krav om att vänsterpartiet måste acceptera budgettaket. Han konstaterade att socialdemokraterna inte heller håller sig inom det budgettak som riksdagen beslutat om. I socialdemokrateras skuggbudget överskrids budgettaket med 30 miljarder kronor.

För Alliansen är det bara att stilla se på när vänsterblocket träter inför öppen ridå. Är vänsterblocket regeringsdugligt? Nej, knappast. Ekonomi verkar inte bara vara ett problem för vänsterpartiet.