onsdag 15 oktober 2008

Tomma tunnor skramlar

En lång vit limousine glider fram och parkerar framför landstingshuset. En socialdemokratisk kampanjarbetare springer ned längs trappan och klistrar hjälpligt fast ett rött kors på sidan. Ställer sedan två saftblandare på taket. Se där, en förlängd ambulans. Varför detta spektakel? Jo, socialdemokraterna ska hålla preskonferens med anledning av att Alliansen styrt landstinget i två år. Halvtid.

Snart kommer oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz med sin orginella frisyr och börjar framställa sin synnerligen kritiska syn på den förda politiken. Allt är fel. Särskilt barnsjukvården och primärvården. Barnsjukvården är enligt socialdemokraterna nedmonterad och alla barn hänvisas till de långa köerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska. ABC filmar.

Men hur förhåller det sig egentligen? Det finns fler vårdcentraler än någonsin, särskilt i områden som under socialdemokraternas maktinnehav hade ett kraftigt underskott av primärvård. Antalet läkarbesök har ökat sedan Vårdval Stockholms infördes. Barnsjukvården fungerar på alldeles förträffligt sätt. Tillgängligheten har ökat så att människor lättare får kontakt med sjukvården i tid.

I jämförelse med Alliansens leverans av sjukvård till de boende i Stockholmsregionen liknar socialdemokraternas tidigare politik en östtysk Trabant. Limousine kanske är en bra liknelse trots allt. Alla får plats i vården med Alliansen, inte bara de med pengar som tidigare!

Inga kommentarer: