torsdag 9 oktober 2008

Monas strategi sågad

I en undersökning som TV4 Nyheterna genomfört sågas Mona Sahjlins nya strategi av de egna väljarna. Varannan socialdemokratisk väljare är motståndare till att lämna vänsterpartiet utanför. Det är således en riskabel väg som socialdemokraterna slagit in på. Under gårdagen var Mona Sahlin mycket tydlig. Även om vänsterpartiet skulle ändra sig och stå bakom budgettak och andra grundläggande ekonomiska principer så har de försuttit sin chans till gemensamt samarbete med de två övriga partierna på vänsterkanten.

Idag har också flera fackföreningsledare uttryckt starkt missnöje med Mona Sahlins strategi. För att mildra skadan något skickades den avgående partisekreteraren Marita Ulvskog fram i ett försök att lägga ut dimridåer och öppna en dörr på glänt.

Sanningen är att det råder osäkerhet och oordning kring det politika samarbete som två eller tre vänsterpartier försöker sälja till väljarna. När vi närmar oss valet kommer det att vara jämnare mellan blocken, så är det alltid. Det kommer att vara en strid in på mållinjen. Mona Sahlin kommer att vara beroende av vänsterpartiet för att om möjligt skrapa ihop en majoritet.

Alliansen kommer att svetsas samman än mer fram till valet. Väljarna har då att bedöma en samkörd och seriös Allians mot en vänsteralternativ där ett parti vägrar accpetera grundläggande ekonomisk fakta. Jag tror att åtskilliga väljare kommer att lämna soffan för att återigen lägga sin röst på Alliansen.

Inga kommentarer: