lördag 11 oktober 2008

Monas pinsamhet

De senaste dagarna har vi inför öppen ridå fått bevittna Monas Sahlins största motgång som partiledare för socialdemokraterna. Medlemmar i det tidigare så mäktiga verkställande utskottet, socialdemokraternas partistyrelse, har kritiserat partiledningens strategival att lämna vänsterpartiet utanför det organiserade samarbetet mellan socialdemokraterna och miljöpartiet. Mona Sahlin var ju mycket tydligt på den punkten i onsdags. Även om vänsterpartiet ändrar sig och accepterar grundläggande ekonomiska principer skulle dörren förbli stäng för samarbete.

Nu låter det helt annorlunda. Efter intensiv kritik även från fackliga företrädare tvingas Mona Sahlin göra en helomvändning. Dörren har öppnat igen för vänsterpartiet. Detta är mycket pinsamt för socialdemokraternas partiledare. Hennes auktoritet är skadad men det allvarligaste är att syftet bakom onsdagens presskonferens med språkrören har misslyckats. Meningen var flytta partiet åt mitten i svensk politik och samtidigt visa på ett tydligt regeringsalternativ för att möta den väl fungerande Alliansen.

Nu sitter Mona Sahlin återigen i framtvingade förhandlingar med partiet vars ekonomiska teorier leder till massiva skattehöjningar och oordning i statens finanser. Trovärdigheten för ett seriöst regeringsalternativ till vänster har drabbats av ett allvarligt avbräck. Självmål skulle jag kalla det.

1 kommentar:

Mary X Jensen sa...

Visst är det intressant och märkligt hur det verkar gå till i (s). Ohly av, Ohly på, Ohly av...

Det ska bli spännande att lyssna på partiledardebatten ikväll. Jag tror att det komemr att gå bra för statsministern alltså ;-)