tisdag 7 oktober 2008

Fjärrvärme i Täby

Vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde tog vi i enighet beslut om gå vidare med ett öppet fjärrvärmenät i Täby genom att börja arbeta med etablering av partnerskap. Detta innebär att vi omedelbart kommer att annonsera gentemot aktörerna på fjärrvärmemarknaden om samtal om ett framtida partnerskap om drift och ägande av produktionsanläggning. I januari kommer sedan ett förfrågningsunderlag för anbudsinfordran att tas av kommunstyrelsen och sedan är det meningen att fullmäktige under april godkänner förslag till avtal med en partner.

Begreppet öppet nät innebär att vi vill undvika monopol eller oligopol genom att alla fjärrvärmeleverantörer ska få möjlighet att sälja direkt till slutkund i det öppna nät som Täby kommun bygger och äger. Vi vill skapa en situation som påminner om hur el levereras och säljs till kunderna. Vi vill alltså skilja på produktion och distribution.

Hela upplägget handlar om att etablera en produktionsanläggning i Hagby och sedan knyta ihop vårt nät med övriga regionen. Etablering av ett fjärrvärmenät är i grund och botten ett miljöprojekt eftersom vi i Täby fortfarande är beroende av el och olja för vår uppvärmning av fastigheter. Dessutom finns det stora miljövinster i att omvandla våra hushållssopor (till 85 procent att betrakta som biobränsle) till värme istället för att köra dem på lastbil till Uppsala.

Inga kommentarer: