onsdag 8 oktober 2008

Ingvar Carlsson försöker

Igår fick socialdemokraternas skuggbudget föga uppmärksamhet. Och nyheterna handlade främst om oenigheten bland de tre vänsterpartierna. Allt fokus koncentrerades kring den fortsatta turbulesen på finansmarknaderna och de dramatiska börsfallen runt om i världen. I den undfallande skuggbudgeten fanns mest skattehöjningar och en återgång till ett ökande utanförskap genom förslag som minskar sysselsättningen. Av lätt insedda orsaker har media helt valt att koncentrera sin rapportering kring regeringens olika åtgärder för att lugna marknaden och få bankerna att fungera bättre. Socialdemokraterna känner sig utanför.

De socialdemokratiska strategerna valde därför att skicka fram förre statsminister Ingvar Carlsson i en debattartikel i dagens DN. Nu är det viktigt att förhandla över partigränserna om hur krisen ska hanteras. Det heter vidare att regeringen inte är kompetent nog att vidta åtgärder för att dämpa konsekvenserna.

Vad jag kan bedöma har dock regeringen, Riksbanken och Riksgälden hittills vidtagit rätt åtgärder. Omfattande insatser har exemelvis genomförts för att tillföra banksektorn det kapital som krävs för vidmakthålla bankernas förmåga att hålla i gång affärerna. Inte för att de svenska bankerna är i kris, utan därför att den globala markanden för kapital inte fungerar. Bankgarantin för insatt kapital har fördubblats för att lugna marknaden.

Självklart finns det stor anledning att vara orolig över var den finansiella kollapsen kommer att leda. Men Sverige har den mest kompetente finansministern i modern tid. Dessutom är Bo Lundgren Riksgäldsdirektör. Högst på Bo Lundgren meritlista står hur han som biträdande finansminister på ett ansvarsfullt sätt klarade ut bankkrisen som Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt oxh Alan Larsson hade lagat till under slutet av 80-talet och början av 90-talet.

När det gäller kompetens att möta de svårigheter vi har framför oss finns inte bättre att få tag på i vårt land än de som redan har ansvar.

Oppositonsledaren Mona Sahlins meriter inom det ekonomiska området är inte direkt imponerande. Som Maud Olofsson uttryckte saken (ej exakt ordagrant) i partiledardebatten vid riksdagens öppnande i september: Det är väl ingen hemlighet att Mona Sahlin inte är jätteduktig på ekonomi.

Inga kommentarer: