fredag 5 december 2008

Tungt stimulanspaket från Alliansen

Gårdagens historiska räntesänkning följdes i dag upp av ett tungt stimulanspaket från Alliansregeringen. Den sammanlagda bilden av åtgärderna är att optimismen ökat i ekonomin. Även om oppositionen återupprepar kommenterar om att det är för lite åtgärder finns det inget land i Europa som bedriver en lika expansiv satsning på att stimulera ekonomin. Sverige har råd eftersom vi till skillnad från de flesta andra länder har ordning och reda i statens finanser. Dessutom är det precis som Anders Borg upprepade gånger har sagt, det är inte särkilt smart att tömma skafferiet i ett svep. Kraven på åtgärder kommer att fortsätta ut olika perspektiv och vi kommer att ställas i situationer som vi inte käner till idag där insatser måste vidtas.

Åtgärderna från Alliansregeringen idag måste därför ses som väl avvägda och har en tydlig inriktning mot att skapa jobb. Socialdemokratiska generella bidragsförslag har inte alls samma precision när det gäller just framväxten av jobb i Sverige. När socialdemokraterna, i sedvanlig ordning, föreslår exempelvis ett extra barnbidrag måste detta ställas mot regeringens kraftfulla skattesänkning på 15 miljarder från årsskiftet. Det tredje steget inom ramen för jobbskatteavdraget säger socialdemokraterna nej till och fortsätter med bidragspolitiken. Vem tror att bidrag är bättre än skattesänkningar när det gäller ekonomisk utveckling?

Många hushåll kommer att få väsentligt mer i hushållskassan när räntorna går ned och skattesänkningarna träder i kraft med januarilönen. Tillsammans med bland annat jobbintensiva insatser som ROT-avdraget ökar stimulanserna av ekonomin på ett bra sätt.

Läs mer på SvD, DI, AB

1 kommentar:

Anonym sa...

Både ROT och Hushållsnära tjänster är nåt som jag ser som BIDRAG. Och det är jag inte ensam om.