söndag 30 november 2008

Borg styr ekonomin med säker hand

Göran Eriksson tar i SvD idag upp företeelsen med att en lång rad organisationer och personer kräver att finansminister Anders Borg vidtar ytterligare åtgärder för att motverka den finansiella krisen och lågkonjunkturen. Bland annat har regeringens rådgivare professor Lars Calmfors luftat tanken på att tillfälligt sänka momsen för att öka farten i ekonomin genom ökad köplust.

På moderaternas Framtidskonvent konstaterade dock Anders Borg i sitt tal igår att en sådan åtgärd är extremt dyr, kostar mellan 150 och 400 miljarder kronor, och får marginell inverkan på sysselsättningen. Alla råd från experter är inte alltid de mest övertänkta. Det finns andra instrument som ger betydlgt bättre effekt. Exakt vilka arbetas det intensivt med på finansdepartementet.

Nu är emellertid regeringen inte overksam. Långt där i från, bland de absolut bästa inom EU i grenen att lägga ansvarfulla och omfattande stimulanspaket som är långsiktigt hållbara. I budgeten för 2009 finns redan 30 miljarder i stimulansåtgärder. Inte minst det viktiga tredje steget i jobbskatteavdraget. Anders Borg konstaterade också att det inte skulle vara särskilt smart att fyra av alla åtgärder omedebart bara för att allehanda potentater och organisationer käner att de vill få lite uppmärksamhet. Det blir en lång bister vinter.

Anders Borgs tal i går på konventet var bland de absolut bästa jag hört. Det blir inte lätt för Tomas Östros att ta initiavet. Lång brant uppförebacke är det med ballast bestående av de ekonomiskt oansvariga Lars Ohly och språkrören.

Inga kommentarer: