tisdag 2 december 2008

Möte på KSL

På Kommunförbundet Stockholms län (KSL) träffades i dag länets kommunstyrelseordförande för sin månatliga träff. Först på dagordningen fanns en extra punkt där landshövdingen Per Unckel berättade om sitt nya regeringsuppdrag. I torsdags fick han uppdraget att snabbutreda vilka åtgärder som kan vidtas lokalt och regionalt för att motverka den finansiella krisen och lågkonjunkturen. Landshövdingen ska redan på fredag skriftligen återkomma med en inventering. Snabba ryck således.

Det finns tankar på att skapa utbildninginsatser på företagen innan varsel och uppsägningar träder i kraft. En god tanke även om EU:s konkurrensregler kan vara ett problem. Men läget generellt är så allvarligt att man kanske måste gå runt formella hinder för att inte göra ont värre. Landshövdingen uppmanande kommunerna att se över utbildningsinsatser också i kommunera där man kan se behov av sådana.

En annan åtgärd som inte borde vara så komplicerad att genomföra är att påskynda alla överklaganden av byggprojekt som naturligtvis borde sättas i gång omedelbart i nuvarande situation om pengar finns. Här har länsstyrelsen och regeringen möjlighet att konkret göra något eftersom det där överklaganden avgörs.

Carl Cederschiöld gjorde sedan en dragning av problemet med en allmänflygplats eftersom en sådan saknas när verksamheten på Barkarby läggs ned vid årskiftet. Behovet är uppenbart men det är givetvis väldigt svår att hitta en ny lokalisering då ingen kommun har anmält sig frivilligt att lösa problemet.

Inga kommentarer: