torsdag 2 april 2009

Ridskoleanläggningen vid Karby

Nu är alla beslut tagna om att bygga den nya ridskoleanläggningen vid Karby som ersättning för den gamla anläggningen på Hägerneholm. Den nya anläggningen kommer att finansieras av de byggrätter som frigörs när ridverksamheten flyttar från Arninge. Bakgrunden är att vi vill utveckla Arninge med cirka 3000 bostäder, handel och arbetsplatser. Dessutom pågår arbetet med att utveckla området runt Ullnatippen med en inomhusskidbacke och andra aktiviteter.

Den fördjupade översiktplanen är på utställning fram till maj och sedan kommer beslut att tas av fullmäktige. Därefter vidtar detaljplanearbetet för områdets nordvästra del, söder om golfbanan där de första bostadskvarteren ska byggas.

Det finns flera anledningar till att det är lämpligt att flytta på ridverksamheten på Hägerneholm. Stallarna har ett mycket omfattande renoveringsbehov. Det ena stallet är stängt på grund av att det håller på att rasa ihop, det andra är också i dåligt skick. En beräkning visar att det skulle kosta uppskattningsvis 60 mkr att renovera Hägerneholm och i en sådan situation finns inga exploateringsresurser att tillgå.

Enligt nu gällande regler får man inte bygga bostäder närmare än 200 meter från den plats där hästar vistas. Det innebär att byggavståndet är 200 meter från den hage som ligger längst bort. Konsekvensen blir att ett mycket stort område inte kan bebyggas om ridverksamheten skulle vara kvar. I debatten kring detta florerar allehanda rykten som inte har förankring i verkligheten. Faktum kvarstår, det är inte tillåtet att bygga närmare även om vissa partier i Täby tycker så.

Den nuvarande entreprenören på Hägerneholm har ett så kallat rivningskontrakt. Det innebär att ingen ersättning utgår om kontraktet sägs upp. Men om kommunen ersätter de nuvarande byggnaderna med en nya har entreprenören på Hägerneholm ett indirekt besittningsskydd. Om kommunen i detta läge väljer att upphandla en ny entreprenör på Karby tvingas vi betala ett miljonskadestånd till den nuvarande entreprenören. Christina Bengtsson på Hägerneholm bedriver en bra verksamhet som visar överskott och vi tycker därför att hon ska få möjligheten att flytta över sin verksamhet till Karby. Vi moderater hade gärna sett att verksamheten hade upphandlats men det är inte värt miljonbelopp i skadestånd. En utgångspunkt är att Christina Bengtsson får ett kontrakt på fem år. Därefter står det kommunen fritt att upphandla verksamheten om vi så önskar.

Ett alternativ hade varit att helt enkelt att lägga ned verksamheten. Ett sådant scenario innebär dock att cirka 500 ridskoleelever, de flesta unga flickor, skulle förlora sina möjligheter att fortsätta med sin fritidssysselsättning. Vi valde därför att ersätta den gamla uttjänta anläggningen med en ny. Folkpartiet har förespråkat att en mindre anläggning skulle vara kvar på Hägerneholm. De vill således sparka ut cirka hälften av ridskoleeleverna och omöjliggöra byggandet av bostäder på ett stort område i Arninge.

Folkpartiet är upprört över att kommunen inte kan ta ut den verkliga kostnaden i hyra för Karby, men precis på samma sätt betalar vi för hockeyrinkar och badmintonhallar. Varför skulle kommunen avstå från att hjälpa till med fritidsverksamheter som främst riktar sig till unga flickor?

Hur är det då med Folkpartiets renlärighet när det gäller att avvisa subventioner till ridskoleverksamhet i Täby. Mats Hasselgren var i den dåvarande majoriteten personligen pådrivande när Swartling ridskola flyttande från Stockholm till Täby 2005. Han var ytterst involverad i hyresförhandlingarna med Swartlings ridskola och han beslöt att årligen subventionera verksamheten med minst 1,1 mkr. Hittills har således skattebetalarna subventionerat Swartlings ridskola med minst 4,4 mkr. Jag har aldrig hört Mats Hasselgren lufta att detta stöd skulle vara orättvist mot de övriga ridskolorna i kommunen. Ännu märkligare blir det ju när han inte heller krävde att Löttinge skulle upphandlas.

Helt plötsligt känner jag att ordet principlöst passar väl in på Folkpartiets agerande när det gäller ridskoleverksamheten i Täby.

Inga kommentarer: