lördag 4 april 2009

Moderaterna störst!

Det har hänt något i folkdjupet. Den politiska kartan har under ett halvår ritats om på ett dramatiskt sätt. Enligt den Demoskopmätning som idag presenteras i Expressen är Moderaternas Sveriges största parti med marginal, 35,5 procentenheter mot Socialdemokraternas 30,9. Sedan förra mätningen har Moderaterna ökat med 9 procent samtidigt som Socialdemokraterna minskat med 8,6 procent. Detta innebär att Alliansen har ett övertag med nästan 5 procent. För oss som bor i Stockholmsregionen är det extra glädjande att Moderaterna i vår del av Sverige når hela 49 procent mot Socialdemokraternas 25 procent. Här ska dock uppgifterna tas med en nya salt eftersom underlaget i undersökningen kan vara väl litet i denna del. Men det förtar inte riktningen som pekar mot en dominerande ställning för Alliansen i Stockholm med Moderaterna i klar ledarställning.

Vad är det då som har hänt. Det handlar om att Socialdemokraterna i grunden har en ledning sin inte hållet måttet. Känslan är ju också att Socialdemokraterna befinner sig i samma situation om Moderaterna gjort under årtionden, dvs hamnat i bakvattnet och inte kommit åt det styrande partiet. Nu är det omvänt samtidigt som avgörande misstag har begåtts av oppositionsledaren Mona Sahlin. Inte minst debaclet med vem som skulle samarbeta med vem i höstas som slutade med att Mona Sahlin fick böja sig för vänsterfallangen i partiet.

Under senare tid har Socialdemokraterna ännu en gång ändrat sin strategi att försöka vinna storstäderna med en mer mitten inriktad politik. Efter debattartikeln i DN där förmögenhetsskatten och andra skattehöjningar för "höginkomsttagare" skulle bli verklighet vid ett eventuellt maktskifte stängdes dörren för framgångar i vår region. Socialdemokraterna visar återigen upp sitt gamla trötta skattehöjaransikte som aldrig var en framgångsfaktor i Stockholmsregionen.

Sedan måste ju även den senaste tidens pinsamheter med en LO-ledning, som inte har koll på vilka beslut de tar i AMF:s styrelse, läggas till problemberget. Dubbelmoralen är avslöjad i all sin nakenhet. Att gorma och gå an mot näringslivets företrädare samtidigt som de sitter på styrelsemöten och beviljar enorma pensionavsättningar håller inte. Dessutom avslöjades i gårkväll att Wanja Lundby Wedin mixtrat med före detta avtalssekreteraren Erland Olaussons lön i syfte att höja hans pension. Det är ingen ände på hyckleriet helt enkelt.

En lustighet i sammanhanget är nu att Lars Ohly kritiserar LO-ledningen från vänster. Enligt honom har de förlorat fotfästet i förhållande till sina medlemmars livsvilkor. Detta kan han göra eftersom han officiellt inte kritiserar sin "kompis" Mona Sahlin utan LO:s ordförande. Men det går ju inte at komma ifrån att han utnyttjar situationen och samtidigt försöker sno röster från socialdemokraternas vänsterflygel, den del av Socialdemokraterna som framtvingade Vänsterpatiets medverkan i vänsterkartellen.

Läs mer på Expressen, Expressen, DN, SvD

Inga kommentarer: