fredag 3 april 2009

Begäran om Systembolag i Näsbypark

Under ett antal år har jag uppvaktat Systembolagets verkställande direktör Anitra Steen med en begäran om etablering av Systembolag i Näsbyparks centrum. Så även i år. Styrelsen för Systembolaget sitt strategimöte i juni varje år och jag hoppas naturligtvis att de ska ändra sig beträffande Näsbypark denna gång, även om utsikterna inte är särskilt ljusa. Begäran är även undertecknad av företagarföreningens ordförande Birgitta Kaasik.

Här följer årets brev:
Till

VD
Anitra Steen
Systembolaget AB
103 84 Stockholm

Systembutik i Näsbypark Centrum, hemställan om
nyetablering

Täby kommun hemställer härmed, återigen, om att en systembutik öppnas i Näsbypark Centrum i Täby. Vår senaste kontakt var under 2008. Tyvärr rönte vår hemställan inte framgång i form av en systembutik i centrumanläggningen.

Det av HSB Stockholm ägda Näsbypark Centrum AB har under senare år investerat kraftfullt för att förnya och förbättra centret, liksom tillgänglighet och service. Satsningen renderade 2008 Näsbyparks Centrum utmärkelsen Årets Stadsdelscentrum av föreningen Svenska Stadskärnor.

Idag rymmer det ett 30-tal butiker av olika slag jämte restauranger, banker och bankomat, apotek, läkare, vårdcentral och tandläkare. Med andra ord har Näsbypark Centrum utvecklats till ett servicecentrum med alla de förnödenheter och bekvämligheter man kan kräva - utom en systembutik.

Här skall också framhållas att Sabis har utökat sin butiksyta med 50 procent och
därmed når en totalyta av drygt 1800 kvm. Detta är en indikation på att Sabis bedömer tillväxtpotentialen som mycket god. Även nya näringsidkare söker sig till Näsbypark.

De vanligaste boendeformerna i Näsbypark är småhus och bostadsrätter. Många av de äldre har dock svårt att ta sig till någon avlägsnare Systembutik då de ofta saknar bil. Att kundunderlaget har hög köpkraft råder det ingen tvekan om. Kundunderlaget har också ökat under de senaste åren genom förtätning och nya flerfamiljshus mycket nära Näsbyparks Centrum och under de kommande åren kommer nya bostadsfastigheter att uppföras i anslutning till centrumanläggningen. Under senare år har även det närbelägna Hägernäs Strand utvecklats till område med cirka 800 lägenheter. I närområdet bor cirka 18 000 personer men långt fler, inte minst från Danderyd, nyttjar dagligen Näsbyparks centrum för inköp och service.

Det är dock inte enbart Näsbypark som satsar på förnyelse, hela Täby kommun utvecklas och
expanderas. Inte minst är nu alla beslut tagna för att utveckla Täby centrum. Målet är att Täby år 2030 ska ha 80 000 invånare. Det är en markant ökning av det lokala kundunderlaget för hela kommunen betraktat. Täby lockar även konsumenter från andra kommuner, varför det är viktigt att ta hänsyn till konsumentnyttan framför kommungränser.

I Stockholmsregionen finns sju stycken regionala centra. Täby tillhör den
nordöstra regionen, som ligger lite avskärmat från de övriga. Av den anledningen är det viktigt att erbjuda medborgarna i denna region fullgod service och tillgänglighet till tjänster och varor. Till saken hör också att Täby centrum kommer att genomgå en mycket omfattande ombyggnad under en femårsperiod. En nyetablering i Näsbypark skulle underlätta denna process.

I vår snabbväxande kommun med 63 000 invånare finns i dag endast två Systembutiker, en i Täby Centrum och en i Aminge. En jämförelse kan göras med exempelvis Nacka som har fyra butiker. Att en tredje butik skulle kunna etableras i Täby kan därför inte vara en orimlighet.

Butiken i Arninge betjänar även den stora genomströmstrafiken till Roslagen. Med tanke på Näsbyparks läge och kundunderlag borde det finnas tydliga incitament för en etablering där, vilket också skulle gynna miljön genom minskad biltrafik tack vare kortare transportsträcka. Här finns även mycket goda parkeringsmöjligheter.

Med tanke på de nya förutsättningar som nu råder, hemställer Täby kommun att
Systembolaget upptar förhandlingar med ägaren till Näsbypark Centrum om etablerandet av
en systembutik

Med vänlig halsning

Leif Gripestam (m)
Kommunstyrelsens ordförande, Täby kommun

Birgitta Kaasik
Ordförande, Näsbypark centrum företagarförening

1 kommentar:

Fia sa...

När kommer Facebookgruppen? Klart ni ska ha System vid Näsby park. Annars får väl moderaterna öppna butik och ansöka om att bli ombud. :) Lycka till!