tisdag 25 november 2008

Så har dag 2 startat

Eftermiddagen har nu startat med behandlingen av socialnämnden. Det dröjde inte många minuter förrän socialdemokraten Ulf Brynell inledde sin sedvanliga och mångordiga klagan över allt som är privat. Han blanda fakta med tredjehanduppgifter och sedan med hur många slagningar man kan få fram vid en sökning på Internet. Resultatet blir osammanhängade och det är inte helt lätt att följa den röda tråden.

Det råder inget tvivel om att äldreomsorg inte är en enkel sak att bedriva. Om dett vittnar flera händelser de senaste veckorna. Inte minst skandalen på det kommunala äldreboendet i Halmstad där de boende tvingades gå till sängs redan runt 14-tiden för att de anställda skulle se såpor på teve är ett exempelpel på detta. Uppenbart har inga rutiner fungerat där. En liknande skandal inträffade på samma boende 2005. Drygt tre år senare avslöjas en liknande skandal. Kommunen har inte haft kapacitet att att agera på ett adekvat sätt.

Här i Täby har problem uppmärksammats på nybyggda Åkerbyvägen 2 som drivs av Attendo. En boende hittades av en anhörig långt in på eftermiddagen i sin säng. Under hela dagen hade ingen personal varit inne i rummet. Detta är självklart oacceptabelt. En av flera skillnad från fallet i Halmstad är att Attendo har en rapportering som fungerar. Alla avvikelser kommer kommunen till del. Så har det inte fungerat i Halmstad.

Patrik Hamilton (m) förklarade förtjänsfullt för Ulf Brynell hur viktigt det är med avvikelserapportering.

Inga kommentarer: