fredag 28 november 2008

Ewa Björling har rätt

Handelsminister Ewa Björling kräver i en debattartikel i Aftonbladet att diskrimineringen av svensk snusexport inom EU måste ändras. Även SvD tar upp frågan. Jag delar helt hennes uppfattning. Självklart måste förétag i Sverige få exportera snus till övriga EU-länder. Vi ska inte ha handelshinder inom EU.

Det finns dock inom EU en märkligt förbudsinställning till snus, de vill förhindra en utbredning. Men det är väl mycket bättre att fler människor slutar röka och övergår till snus om de måste. Är det månde cigarettlobbyn som har för stort inflytande över byråkraterna inom EU? Kör hårt Ewa!

2 kommentarer:

Tiglat sa...

Klart man skulle førbjuda cigaretter istället, de är ju farliga på riktigt! Och luktar skunkt.
Snus är bättre om man måste välja en av två ondo.. specielt när snus är så gøtt...

Martin Vesterlund sa...

Det är lite spännande att det dessutom finns en marknad för snus i EU, har sett ett par exempel där småbutiker sålt snus "under disk".

Stötte på något exempel där man, via affären, köpte sin stock direkt av Swedish Match (i Sverige) enbart för att kringgå förbudet att sälja i det aktuella landet. Försäljaren frågade om det var ok om man beställde några extra dosor, som han sedan köpte loss från en för att sälja vidare till andra.