lördag 30 maj 2009

Oförändrad skatt i Täby 2010

Vi har nu presenterat de ekonomiska förutsättningarna för verksamhetsplanen 2010-2012och revidering av budgeten för 2010. Beslut tas i kommunstyrelsen den 15 juni för att sedan slutligen klubbas under budgetfullmäktige i höst.

Vår utgångspunkt, som vi delar med Alliansregeringen, är att breda skattehöjningar i Sveriges kommuner och landsting riskerar att fördjupa och förlänga finanskrisen och lågkonjunkturen. Skattehöjningar drabbar också dem med lägst inkomster hårdast. Täby kommun väljer därför att spara sig ur den ekonomiska nedgången. Genom produktivitetsökningar, effektiviseringar, omstruktureringar, nya arbetsmetoder och kostnadssänkningar kan vi möta krisen med oförändrad skatt. Detta samtidigt som den höga kvaliteten i verksamheterna är oförändrad eller förbättrad.

Det är ingen tvekan om att det är ett omfattande utvecklings- och omställningsarbete som ska inledas för att möta de dämpade skatteintäkterna till kommunen. Under de kommande åren sänks kostnaderna med 110 mkr utöver de beslut som vi tidigare redan tagit. Men samtidigt är det värdefullt att systematiskt gå igenom kommunens kostnader och arbetssätt. Mycket går att genomföra både bättre och billigare. Vi gör bedömningen att löneökningarna nästa blir mycket måttliga. Därför kommer vi inte att ge någon löne- och priskompensation 2010.

I lågkonjunkturen är det inte bara viktigt att spara, vi måste också se till att förbereda kommunen för den tillväxt som krävs för att klara framtidens välfärd. Därför prioriterar vi utbyggnaden av Täby centrum, planläggningen av Arninge och utbygganden av fjärrvärme. Vi måste kunna erbjuda fler människor att bosätta sig i Täby.

Inga kommentarer: