onsdag 27 maj 2009

Min debattartikel publicerad i dag i DI

Täby öppnar för fjärrvärme i konkurrens

Nyligen avgjordes det första fallet i den nya Fjärrvärmenämnden. Utfallet – att fjärrvärmejätten Fortum vägrar diskutera sin prissättning – visar att nämnden inte är till någon hjälp för kunderna. Fjärrvärme är fortfarande monopolisternas marknad. Men inte länge till. I Täby kommun planerar vi för ett öppet nät som möjliggör konkurrens mellan olika aktörer och valfrihet för kunderna. Vi kallar det Täbyinitiativet.

Det är uppenbart att fjärrvärmemarknaden inte fungerar. Små steg har tagits för ökad mångfald, till exempel genom att industrier på sina håll levererar sin överskottsvärme till fjärrvärmeleverantörer. Det är bra, men det löser inte grundproblemet. Nämligen att det fortfarande är den leverantör som äger nätet som ensam levererar värme till kunderna. Kunden kan inte välja. Frågan om mångfald och valfrihet på fjärrvärmemarknaden handlar alltså om mer än att ta hand om spillvärme, det handlar om att ta hand om kunderna. Vilket inte brukar vara monopolisters starka sida.

Allt fler inser att något måste göras. En statlig utredning är tillsatt för att undersöka om monopolen på fjärvärmemarknaden bör brytas genom en ny lag som tillåter olika leverantörer att leverera värme i fjärrvärmenäten, så kallat tredjepartstillträde. Konkurrensverket har pekat ut fjärrvärmen som ett område med dålig konkurrens – och det på goda grunder. Ett exempel: I Stockholm betalar Fortum Värmes kunder 17 % mer för sin värme än vad Sollentuna Energis kunder gör – trots att Sollentuna Energi köper sin värme från ... Fortum Värme. Förklara logiken i det den som kan.

Något måste göras och Täbyinitiativet gör det. Med Täbyinitiativet inleds en ny era i den svenska fjärrvärmens historia. En öppen fjärrvärmemarknad har aldrig tidigare prövats i Sverige. Täbyinitiativet utgår från kunderna och skapar möjligheter för dem att själva välja leverantör – precis som de gör när det gäller till exempel el eller telefoni. I Täbyinitiativets öppna nät ska olika leverantörer både i och utanför kommunen kunna leverera fjärrvärme. För att garantera en basproduktion av värme till nätet kommer kommunen efter upphandling också att låta en aktör bygga, äga och driva ett kraftvärmeverk. Nätet, som alltså är en del av kommunens infrastruktur, kommer att byggas så att det är möjligt att koppla ihop det med fjärrvärmenäten i grannkommunerna, något som är fullt tekniskt möjligt.

Regeringens utredare, fjärrvärmebranschen, Konkurrensverket, Energimyndigheten och andra intresserade är hjärtligt välkomna att komma till Täby och titta hur vi gör – vi tror på öppenhet.

Leif Gripestam (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Täby

Inga kommentarer: