måndag 25 maj 2009

Ännu ett nej från Systembolaget

Den nytillträdda verkställande direktören för Systembolaget, Magdalena Gerger, har besvarat det brev som jag skickade med en begäran om etablering av ett Systembolag i Näsbyparks centrum. Tyvärr var beskedet negativt även detta år. Att Systembolaget har skiftat VD har således ingen betydelse för sakfrågan.

En centrumanläggning med servicekaraktär som Näsbypark utgör borde givetvis få en Systembolagsetablering. Det är monopolsituationen som gör att det är omöjligt att köpa en flaska vin till fredagsbiffen. Om Sverige hade varit lite mer liberalt i alkoholfrågan skulle en butik i Näsbyparks centrum vara en självklarhet. Underlaget finns, men nu sitter styrelse med direktiv från riksdagen och avgör hur framgångsrik vår östra centrumanläggning får vara. I den övervägande delen av den Europeiska gemenskapen är det inte ens en fråga om det ska vara möjligt att köpa vin i samband med veckans övriga inköp.

Nu bestämmer en statlig styrelse vilka centrumanläggningar som ska kunna ge fullservice till medborgarna. Denna ordning känns gammalmodig och förlegad. Det är hög tid för en omvärdering av den svenska alkoholpolitiken. Men det ser dystert ut i Sveriges högsta beslutande organ. Skillnaderna mellan partierna är försumbara. Det finns inte ens majoritet att tillåta gårdsförsäljning bland de producenter i Skåne som börjat odla vin.

Inga kommentarer: