onsdag 10 december 2008

Stark uppgång för (m) i Stockholms län

I november månads partisympatiundersökning från Statistiska centralbyrån (den presenteras halvårsvis) går moderaterna fram mycket starkt i Stockholms län. I maj fick moderaterna 30,6 procentenheter och nu 38,1, en statistiskt säkerställd ökning med 7,5. Det är framför allt socialdemokraterna som får betala priset för moderateras uppgång och de minskar rejält med 4,8 procentenheter till 35,2. Även i Stockholms stad ser tendensen ut på samma sätt, men med något mindre förändringar. Socialdemokraterna hamnar under 30-procentstrecket i Stockholm och moderaterna en bit över, moderaterna går upp ungefär lika mycket som socialdemokraterna går ner.

Det som ger socialdemokraternas valstrateger gråa hår är att förändringar i väljarkåren normalt startar i Stockholmsregionen. Vi har under de senaste fyra månaderna sett hur väljarna i regionen har strömmat tillbaka till det borgerliga lägret successivt. Samtidigt har Mona Sahlins strategi att vinna medelklassväljarna i storstäderna havererat. De som bor i Stockholms län uppskattar inte samröre med det oseriösa vänsterpartiet. Efter det att SCB avslutade sin undersökning har dessutom vänsterkartellen kommit överens om att försöka komma överens under det hastigt påkomna namet De rödgröna. Detta kommer inte att vara en positiv signal i Stockholmsregionen. Problemen för medelklasstrategin har således förvärrats.

En intressant iakttagelse i undersökningen är miljöpartiets utveckling. I Stockholms stad är de starka och ökar till 13,9 procentenheter. I länet däremot minskar de kraftigt till 5,0. Under det senaste året har miljöpartiet nära nog fördubblats i staden. Partiets divergerande utveckling i Stockholmsregionen kräver nog en ordentlig analys. För övriga partier är förändringar i regionen relativt små, även om folkpartiet har en nedåtgående tendens särskilt i Stockholms stad.

På riksplanet är förändringarna små. Men moderaterna (24,8) ökar även här på socialdemokraternas (42,3) bekostnad. Moderaterna stärks för övrigt särskilt mycket i sydöstra Sverige och i länen söder om Stockholm.

Läs också DN, SvD, AB

Inga kommentarer: