tisdag 9 december 2008

Redan krav på vänstervridning

I en artikel i SvD om vänsterkartellens så kallade överenskommelse om att komma överens tolkar företrädare för vänsterpartiet detta redan som en öppning att vrida politken vänster ut. Det hävdas att det finns öppningar för att bryta budgettaket och andra ekonomiska begränsningar för utgiftsökningar. Vänsterns företrädare tycker också att Lars Ohly kunde krävt mer redan inledningsvis.

Detta blir inget lätt resa för kartellens ledare att sy ihop. Vänsterpartiet kräver stora skattehöjningar för låg- och medelinkomstagare. Miljöpartiet kräver bensinskattehöjningar, andra pålagor på bilismen och skatter på genrell miljöomstälning i storleksordningen 20 miljarder. Socialdemokraterna vill dra sig mot den politiska mitten för att attrahera medelklassen i storstadsregionerna. Detta går inte ihop. Sanningen är att partierna inom vänsterkartellen som nu vill uppvisa en enad bild står ljusår ifrån varandra på det politiska planet samtidigt som de uppenbart har ingått ett påvingat förhållande.

Ena dagen är det ett historiskt faktum att socialdemokraterna och miljöpartiet ingått ett långvarigt äktenskap, nästa dag har en ovälkommen gäst i form av vänsterpartiet nässlat sig in i gemenskapen. Inte är det lätt att vara oppositionsledare under sådana omständigheter. Prognosen är att vänsterkartellen kommer att tvingas till en vänstersväng som inte glädjer socialdemokraternas mittenfalang.

Alliansen är det enda seriösa och kompetenta alternativet i Svenskt politik.

Läs gärna Göran Erikssons analys.

Inga kommentarer: