måndag 20 oktober 2008

Fullmäktigedebatten

Kvällens inleddes med att den oerhört polemiske Magnus Hedberg (s) fick sin interpellation med anledning av en jämförelserapport av äldreomsorgen besvarad. Täby ingår tillsammans med åtta andra kommuner i ett jämförelseprojekt som initierats av Finansdepartementet där även Sveriges Kommuner och Landsting ingår. I rapporten som presenterades i våras får Täby kritik för en dålig informationsgivning kring hemtjänsten. Jag tycker att det är bra att Täby ingår i projekt som jämför vår kommun med andra. Eftersom man lätt blir hemmablind är det bra för kvaliteten att göra jämförelser. Nu har vi sedan ett antal månader tillbaka ett projekt för att förbättra informationen till medborgarna i detta avseende. Den socaldemokratiska kampanjarbetaren Magnus Hedberg var självklart inte nöjd över det svar han fick. Sådan är politiken.

På denna diskussion följde sedan en interpellationsdebatt om ramtiden för skolbarnomsorg. Eva Halldén (s) tycker att 52,5 timmar i veckan inte är nog. Med det menar socialdemokraterna att det en heltidsarbetande kan ha svårt att hinna jobba heltid och samtidigt hinna med transporten till och från arbetet. Ramtiden som infördes under förra mandatperioden innebär att verksamheterna på ett flexibelt sätt kan förlägga sina öppettider efter behov för att klara de önskemål som kan finnas. Täbys modell är enligt min mening väl avvägd. Den socialdemokratiska modellen med ytterligare fem timmars öppenhållande per vecka kostar självklart ganska mycket skattepengar utan att för den skull lösa några problem. Men skattepengar har för socialdemokraterna alltid varit en outtömlig källa ...

Den tredje interpellationen, även denna skriven av Magnus Hedberg som uppenbarligen genomgått ett antal kurser i SSU regi om hur man debatterar som socialdemokraternas socialdemokrat, handlade om vårdnadsbidraget. Föga överraskande är socialdemokraterna fortfarande mot vårdnadsbidrag och därmed mot valfrihet. Alliansen talade i den långa debatten med en röst.

En kvart försenat inleddes beslutsdelen av fullmäktigemötet.

Första beslutet handlade om delårsbokslut per den 30 juni 2008 för Täby kommun. Det blev ingen debatt i detta ärende. Delårsbokslutet ligger i linje med förväntningarna. En del av beslutet var att ett antal mål utgår i uppföljningen till fullmäktige 2008.

Enligt gällande lagstiftning är socialtjänsten skyldig att kvartalsvis rapportera biståndsbeslut som inte verkställts inom tre månader och ärendet måste passera fullmäktige. Så även denna kväll. Kommunen måste erbjuda en plats inom tre månader. På listan finns idag 12 personer som antingen erbjudits en plats eller önskar ett särskilt boende. Har kommunen erbjudit en plats och personen tackar nej står denne kvar i kön. I väntan på att Tibblehemmet blir färdigrenoverat kommer ett underskott av platser inom särskilt boende att kvarstå. Under tiden får dessa personer hemtjänst eller letar kommunen upp boende utanför kommunen där det är möjligt.

Revisionen får ett tilläggsanslag på 155 tusen kronor för att fullfölja två uppdrag som finns i planeringen.

Efter en rekordkort beslutslista fortsätter nu interpellationsdebatten med frågor om påstådda brister inom barnomsorgen. Även denna är författad av Magnus Hedberg (s). På punkt efter punkt visar barn- och grundskolenämndens ordförande Sofia Paulsson (m) att socialdemokraterna har fel. Våra tre förskoleinspektörer som hela årets besöker samtliga förskolor konstaterar att verksamheten inom förskolorna i Täby håller god kvalitet. Socialdemokratera påstår att det inte finns platser. I verkligheten finns idag ett överskott med cirka 60 platser, även om det i vissa kommundelar kan finnas ont om platser. Statistiken från Skolverket är uppenbart fel, enligt den har Täby en brukarfinansiering av barnomsorgen som uppgår till 29 procent. Detta är självklart omöjligt när maxtaxan är satt till 12 000 kr per år i föräldravgift samtidigt som genomsnittskostnaden är cirka 100 000 kr per barn och år.

Interpellationen av Inga Maj Rasmusson (s) blev bordlagd.

Socialdemokraten undrar i en interpellation om varför fältgruppen upphör med regelbundna nattvandringar i samband med skolavslutningen. Han undrar också varför det inte genomförts några drogfria aktiviteter i kommunens regi de senaste åren. Svaret är att fältgruppen nattvandrar i samband med skolavslutningarna och Runan i Kyrbyn genomför cirka 20 drogfria arrangemang per år. Dessutom kommer i regi av Täbys skolor föräldravandringar arrangeras före och efter skolavslutningar och skolstart nästa år. Socialdemokraterna är felunderrättade.

Kvällens näst sista interpellation är inskickad av Mats Hasselgren (fp) och handlar om den nya planerade ridanläggningen vid Karby. Interpellanten undrar vem som ska bli hyresgäst och på vilka villkor. Bakgrunden är att den nuvarande ridanläggningen i Hägerneholm är fallfärdig och kommunen vill flytta ridverksamheten eftersom området i Arninge är tänkt att användas för ett nytt bostadsområde. Istället planeras en ny anläggning med samma omfattning i Karby. Den ska stå klar 2010. Detta blir en satsning på främst idrott för tjejer. Det tycker jag är bra.

Sist men inte minst avslutades med en timslång debatt om avknoppningspolicyn. Den ligger fast så länge rättsläget är oklart.

Ännu en fullmäktigekväll är nu fullbordad.

Inga kommentarer: