söndag 23 augusti 2009

Reinfeldt sätter agendan


Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) höll i går sitt traditionella sommartal i Vaxholm. Trots ett ihärdigt regnande under morgontimmarna torkade det upp lagom till talet och vi fick till slut en solglimt. Talet var mycket inspirerande med en lagom blandning av utrikesperspektiv, gliringar mot vänsterkartellens oerfarenhet och mångfald av ofinansierade löften samt agendasättande för Sveriges framtid i Alliansens stabila famn.

Den stora nyheten i talet var att jobbskattevadragets fjärde steg kommer att tas från 1 januari 2010. Det innebär att låg- och medelinkomsttagare får ytterligare mellan 200-250 kr i skattesänkning. Sammantaget har därmed alla som arbetar under mandatperioden fått en skattesänkning som motsvarar en hel månadslön. Detta är en fantastisk utveckling enligt min uppfattning som i grunden har förändrat det politiska klimatet in en riktning som vi drömt om under mycket lång tid.

Tyvärr har jag sett en hel del gnälliga kommentarer från borgerliga tidningar kring att ta det fjärde steget. Inte minst Dagens Nyheters ledarsida tror tydligen inte längre på att sänkt skatt ger fler jobb än. Detta trots att de rimligen känner till fakta i målet. Den talar entydigt för att sänkta skatter är ett förhållandevis billigt sätt att skapa förutsättningar för nya riktiga jobb. Alternativet till denna politik är ju en återgång till sossarnas bidragspolitik. Att människor återigen ska gömmas undan i bidragsberoende. En sådan utveckling vill vi inte se. Därför är det givet att fortsätta med den stimulans som skattesänkningar ger dem som arbetar.

Fredrik Reinfelt visar ett tydligt ledarskap. Därför kan vi med tillförsikt se fram emot nästa års val.

Inga kommentarer: